Кралиците се оказват по-големи военолюбци от кралете, сочи ново, любопитно изследване.

За последните 500 години, във времената на управление на кралици е имало повече войни, отколкото при управлението на крале. До такъв извод са стигнали специалисти от Националното бюро по икономически изследвания на САЩ, които анализирали данни за европейските държавни управления в периода от 1480 до 1913 година. Резултатите са публикувани на сайта на бюрото.

Кралиците в изследвания период се оказали с 27% по-склонни да започват войни, отколкото кралете. При това, най-войнствени били семейните кралици - те оставяли вътрешно-държавните дела на съпрузите си и се посвещавали изцяло на вънна политика и военни конфликти, твърдят авторите на изследването. Един от цитираните конкретни примери в това отношение е  Изабела I, при която Испания станала първата свръхдържава и запазила доминиращия си статус повече от век. А императрица Екатерина II, за годините на своето управление, успяла да присъедини значителни територии към Русия. 

Получените резултати са в разрез с популярната представа, че държавите, оглавявани от жени, са по-миролюбиви, отбелязват авторите на изследването.