Към момента не съществуват непосредствени рискове за България от ситуацията в Македония. Това е оценката на вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешния министър Пламен Узунов и ръководители на структурите в областта на сигурността, съобщи МВР.

Късно в четвъртък вечерта е била проведена спешна консултативна среща в МВР по повод размириците в Скопие.

"Постоянното наблюдение на процесите ще продължи.Оценката към момента е, че не съществуват непосредствени рискове. Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост", се казва в съобщението на МВР.

В петък президентът Румен Радев изрази "дълбоко безпокойство от създаденото напрежение" в Македония.

Той призова всички македонски партии да уважават демократичния процес и да проведат диалог. "Демокрацията и правовия ред са пътя за излизане от кризата. Вярвам, че Република Македония няма да се отклони от eвропейските ценности", се казва в съобщението на държавния глава.

В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в парламента, че е жизненоважно Македония да запази целостта си и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция.

"Снощи разговарях по негово искане с президента на Македония. Груевски се обади, както и Зоран Заев - шефът на македонските социалисти. С него съм по-добър приятел, между другото, нищо че е от друго политическо семейство. Като всички и аз съм разтревожен от това, което се случва в Македония и много внимателно, без никаква намеса във вътрешните им работи ги призовах всичките да намерят политически изход от тази криза", каза Борисов.

Той припомни, че тази криза тлее години наред. Според него  емоционалните чувства на партиите трябва да останат на второ място.

"Виждате вече омразата е голяма. Надявам се да се намери политически изход. Не е хубаво на границите си да имаме такава нестабилност", каза още Борисов.

В четвъртък вечерта стотици македонци атакуваха парламента, след като за председател на парламента в Македония беше избран етнически албанец.

По данни на македонското МВР при сблъсъците са пострадали около стотина души. Сред потъврпевшите е и лидерът на социалдемократите Зоран Заев, както и един депутат от албанска партия.