Варненският апелативен съд назначи комплексна балистико-трасологична експертиза по делото срещу бившия кмет на община Исперих Бейсим Шукри. Това съобщават от институцията.

Припомняме, че за втори път в рамките на една година, Апелативният съд във Варна подложи на въззивен контрол присъда на Окръжен съд - Разград срещу Шукри.

Комплексната експертиза ще бъде извършена в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в София. След като бъде изготвена, съдът ще насрочи и следващото съдебно заседание.

През юни 2015 г. съдът в Разград призна вината на Шукри за това, че попречил на горските надзиратели от Ловно стопанство "Воден" да го заловят като нарушител и бракониер и му присъди две години лишаване от свобода, като отложи изпълнението с пет години. Тогава Разградският съд оправда бившия кмет по обвинението да е заплашвал горските, за да предотврати изпълнението на служебните им задължения. Шукри беше оправдан и за това, да е направил опит да убие горския стражар.

През март миналата година Варненският апелативен съд отмени оправдателната част на първоинстанционната присъда и присъди 5 години затвор за бившия кмет. Апелативните магистрати признаха вината му, че на 23 февруари 2013 г. в местността "Трънлив дол", в землището на разградското село Йонково опитал умишлено да убие горския стражар Пеньо Астраджиев при изпълнение на службата му. Не успял поради независещи от него причини.

Вината на Шукри е призната на втора съдебна инстанция и за това, че е стрелял четири пъти с ловна карабина, за да принуди двама ловни надзиратели и шофьора на охранителното звено да пропуснат действия по служба. Осуетил залавянето му като нарушител и бракониер. За това бившият кмет е осъден на три години и половина затвор. Той трябваше да изтърпи по-тежкото от наложените наказания - 5 години затвор.

Апелативните магистрати разгледаха техническа експертиза за разположението на клетките на мобилния оператор, регистрирали сигнала от GSM-а на подсъдимия. Тя установи, че във времето на извършване на престъпните деяния телефонът на Шукри се е намирал на територията на резервата "Воден".

През март тази година състав на Върховния касационен съд отмени 5-годишната присъда на Варненския апелативен съд и върна делото за ново разглеждане от друг състав. Върховните магистрати са указали да се назначи съдебно-балистична експертиза, да се разпитат отново поемните лица, както и да се разпитат полицейските служители, присъствали на местопроизшествието.

В рамките на днешното заседание са разпитани поемните лица и четирима полицейски служители.