Иззетите от прокуратурата 19 договора на "Националната електрическа компания" (НЕК) с външни адвокатски и консултантски фирми в рамките на разследването за нанесени щети на дружеството в размер на над 1 млн. лв. защитават търговски интерес за повече от един милиард лева. Това заяви изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев пред журналисти в четвъртък, ден след като прокурори прекараха над осем часа в търсене на документи, доказващи безстопанственост в държавната компания.

Разследващите иззеха, освен въпросните 19 договора, и още 12 контракта, сключени по Закона за обществените поръчки, но тяхната стойност не се посочва. Прокурор Емилия Варадинова бе показана от телевизиите да излиза от НЕК с папки в ръце, които тепърва ще проучват.

Илиев, а преди него и енергийният министър Николай Павлов, и Петьо Иванов, директор на компанията майка на НЕК – "Български енергиен холдинг", заявиха, че на държавното обвинение се оказва пълно съдействие, а при необходимост ще бъдат предоставени и допълнителни данни и документи.

Прокурорската офанзива в енергетиката започна с протест на поскъпването на газа от 1 април с близо 30%, последва проверка в Комисията за енергийно и водно регулиране заради дружеството "Овергаз" на Сашо Дончев, който се оплака от оказван му натиск от главния прокурор Сотир Цацаров. В сряда дойде ред на НЕК, а в четвъртък прокуратурата продължи с нов протест пред Върховния административен съд – този път за цената на топлоенергията.

Шефът на НЕК каза, че няма за какво да се притеснява и припомни, че компанията неведнъж е била обект на разследвания. Той декларира, че няма никакво желание да става министър на енергетиката, каквито медийни спекулации се появиха, очевидно намеквайки, че проверката може да е свързана с това. "Единственото ми желание е НЕК да работи на печалба, за да може да има пари за увеличение на пенсиите", заяви той, явно имайки предвид изплащания от държавната компания дивидент в бюджета.

Петър Илиев допълни, че ръководената от него компания има над 900 търговски договора, а разполага само с десет юристи, специализирани в различни направления, които били крайно недостатъчни за текущата нормативна дейност в компанията, подготовката на различни документи и явяването в съда.

"Как си представяте юристите на НЕК да се явяват по международни арбитражни дела, в които отсрещните компании са изправили мощни юридически кантори?", попита Илиев и заяви, че всички български и чужди компании имат практика да ползват външни консултанти.

Той не пожела да каже иззетите договори с кои фирми са. Според прокуратурата става дума за 4 адвокатски фирми, които са се явявали на отделни съдебни дела от страна на НЕК. Илиев съобщи, че сред предадените документи е договорът с фирмата, която защитава НЕК по тежкото арбитражно дело с компанията "УорлиПарсънс", която бе инженерингов консултант по проекта за строежа на АЕЦ "Белене". След спирането на ядрения проект, договорът с "УорлиПарсънс" бе прекратен и в момента компанията съди НЕК в международен арбитраж заради неизплатени 54 млн. евро по договора и пропуснати ползи.

Външните договори били и за защита на интересите на НЕК по дела пред Върховния административен съд, заради процедури в Комисията за защита на конкуренцията и други казуси.

Илиев отрече платените суми по разследваните договори за 1.427 млн. лв. да са влезли в цената на електроенергията, плащана от крайните потребители. Енергийният регулатор преценява кои разходи на компанията да признае в цената, но тези по юридически и консултантски договори със сигурност не са сред тях, каза шефът на НЕК.