Депутатските заплати ще продължат да растат на всяко тримесечие, реши парламентът. Народните представители отхвърлиха предложението на БСП за замразяване на възнагражденията на нивата към декември 2016 година.

"За" предложението гласуваха 74 народни представители, "против" - 31, "въздържали се" - 81, с което то бе отхвърлено.

Депутатите започват със заплата в размер на 3210 лв. без добавките за участие и председателство на комисии. Ако предложението на БСП беше прието, тогава заплатата на депутатите щеше да е 2976 лева.

Социалистът Жельо Бойчев заяви от трибуната на Народното събрание, че замразяването на депутатските заплати е добър знак и пример за съпричастност към огромната част от българските граждани.

"След като ангажиментът, който се вижда в коалиционното споразумение и управленската програма на бъдещото правителство, е за евентуално увеличение на доходите към края на мандата, няма как според нас да запазим досега действащата практика за тримесечно актуализиране на възнагражденията на народните представители", коментира той.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки иска дори депутатското възнаграждение да бъде намалено наполовина.

Филип Попов от БСП отвори темата за бедността на народа, като даде пример с човек, ял сняг цяла седмица. "Винаги ще има бедни и богати", заяви бившият финансов министър Владислав Горанов.

Той предложи ако искат народните представители да работят направо на обществени начала. По думите му, формулата е обвързана с благосъстоянието на българските граждани и когато то расте, депутатската заплата също расте, и обратно. Според Горанов това означава, че икономиката работи.

Владислав Горанов обаче покани БСП заедно да изработят нов, по-справедлив механизъм на определяне на заплатите заемащите висши държавни длъжности.

Крум Зарков от БСП изрази готовност да мислят съвместно ГЕРБ по-добър механизъм, но все пак настоя сега заплатите на парламентаристите да бъдат замразени.