ЕНЕРГО-ПРО Мрежи и през тази година прилага мерки за закрила на белите щъркели, които всяка пролет долитат в домовете си, разположени на територията на Североизточна България. Прелетните птици често изграждат своите гнезда върху електрическите стълбове. Близостта на електропроводите създава условия пернатите да ги докоснат с крилата си и да бъдат наранени. От друга страна птиците предизвикват повреди по електрическата мрежа и прекъсване на електрозахранването на жителите на близките населени места.

Още през 2008 година електроразпределителната компания, съвместно с българското дружество за защита на птиците (БДЗП), стартира инициатива по опазване на белия щъркел и други прелетни птици, които летуват в нашата страна. За целта специалистите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи монтират специални платформи, върху които поставят птичето гнездо. По този начин то остава на безопасно разстояние от електрическите проводници.

Дейностите по „повдигането“ на гнездата се извършват преди пролетната и след есенната миграция на щъркелите, за да не бъдат смущавани по време на престоя им у нас. Характерна особеност на защитения вид е привързаността му към изграденото гнездо. Всяка година двойката се завръща в своя дом, за да отгледа поколението си. Затова е особено важно гнездото да се запази на същия стълб, върху който е било изградено.

Последните 9 години служителите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи монтираха стотици платформи за щъркелови гнезда. 16 нови бяха поставени в различни райони на Североизточна България през настоящия пролетен сезон. Своите безопасни домове вече обитават щъркеловите двойки в село Горна Росица, община Севлиево и село Ресен, община Велико Търново. Други 12 платформи бяха поставени в селата Тръбач и Каменар, област Разград, в селата Беломорци, Звездица, Стеврек, Камбурово, Горно Новково, Петрино, област Търговище и в село Мараш, област Шумен.

Освен поставянето на платформи за щъркеловите гнезда от 2012 година ЕНЕРГО-ПРО Мрежи прилага и допълнителни мерки за защита на прелетните птици на територията, обслужвана от компанията. Изцяло за собствена сметка и в координация с РИОСВ в периода 2012-2016 година специалисти на дружеството са монтирали 370 птицебрани по електрически стълбове. Съвместно с БДЗП са направени и близо 400 изолации на стълбове. Предприетите мерки целят обезопасяване на съоръженията и предотвратяване на късо съединение при контакт на прелетните птици с части от електропровода под напрежение.

През летния сезон дейностите по монтиране на платформи се преустановяват, за да се осигури спокойно пребиваване на защитения вид и отглеждане на поколение. Съвместните инициативи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи с дружеството за защита на птиците ще продължават и в бъдеще. Съгласно сключеното през миналата година споразумение за сътрудничество се планира да бъдат монтирани стотици нови платформи за гнезда и изолации на стълбове от електроразпределителната мрежа.