Малко са случаите, в които успяваме да си купим точно такова жилище, за каквото сме мечтали дълго време. Помещенията често са прекалено големи, прекалено малки, прекалено широки или пък прекалено дълги. Един от вариантите да направим апартамент в Русе  по-функционален е да коригираме стаите така, че да са максимално удобни за семейството. Има различни методи за да го постигнем, но един от най-бързите и най-евтините е да направим различни преграждения на помещенията посредством сгъваеми врати. Например с помощта само на едно издърпване на сгъваемата врата, малката детска стая се превръща в голямо помещение за игра, също с тяхна помощ можете да отделите родителския кът за спане от всекидневната. Това са само малка част от примерните приложения на тези декоративни и практични елементи от обзавеждането, но нека научим нещо повече за тях.

Сгъваемите врати, изработени от предварително сглобени ламелни вратички се монтират на принципа на касовите системи. В търговската мрежа се продават всякакви ширини и височини на такива врати. Има два вида монтаж на тези врати – на ролка и върху шина. Самото вграждане на елементите не изисква специални знания или умения, а само внимателна и прецизна работа. Броят на отделните сегменти зависи от ширината на помещението, което искате да преградите, а видът им – от Вашия вкус и интериора на жилището Ви.

Вратите, монтирани на шина, на пръв поглед изглеждат точно като врати на шкаф. Водещите им шини се монтират в пода и в тавана на помещението. Шината, която е монтирана на тавана, придържа цялата конструкция, а шината, минаваща по пода, служи само за насочване. В случай, че шините не са предварително разпробити от производителя, ще се наложи да направите необходимите дупки точно в средата, на разстояние 50 см една от друга. Повечето сглобки по конструкцията се осъществяват посредством винтовe. Завийте възможно най-дълбоко винтовете, за да не пречат на колелцата при движение на вратите впоследствие. Имайте предвид, че долната шина трябва да лежи точно под горната, за да не се получи изкривяване на конструкцията.

Вратичките, сглобени по между си с панти, се окачват между шините с помощта на здрави метални колелца. При сглобяването им гледайте да ги съедините така, че да си пасват шарките и подредбата на ламелните им дъски. За да изглеждат красиво, те трябва да са симетрично разположени. След като закачите дадена врата, проверете дали колелцата й се движат свободно в улея. Всички вратички трябва да се монтират на еднаква височина

Подобни сгъваеми врати могат да се изработят също и от масивни отделни сегменти или от остъклени рамки. С помощта например на огледални врати ще можете да уголемите оптически помещението. Преградите от прозрачно стъкло пък са идеални разделители за зимна градина или тераса и създават изключително свежа и приятна атмосфера.

Така, само с помощта на една сгъваема врата, ще можете да направите всяко помещение в жилището си по-функционално и да създадете мечтания от Вас дом.