На 30 юни  2001 г. в селището Нанещи, разположено в източната част на Румъния, се случва необикновено събитие.

Към 22:30 часа внезапно прекъсва електрозахранването и цялото селище потъва в тъмнина.

За жителите на Нанещи това не е голяма изненада, защото и друг път се е случвало да спира тока. Този път обаче остават на тъмно повече от час. В селището живее и пенсионираният професор филолог Танасаш Агафитей, който пръв дава свидетелски показания за случилото се.

Той решил да излези от къщата и да провери дали цялото селищела е все още на тъмно. Тогава вижда червеникава светлина в небето, която сякаш се приближавала от север. Светлината приближава и от нея излиза концентричен кръг светлина, разделен на отделни сегменти. Кръгът започва да се върти все по-бързо и да се разширява постепенно, приближавайки се към земята. Той става толкова широк, че вероятно обхваща цялото селище.

Професорът решава, че някой си прави шега с някакво високотехнологично устройство, като прожекторите, с които рекламират нощните клубове, осветявайки небето.  

По същото време агромеханикът Димитри Жужал се прибира към Нанещи с колелото си. Той също забелязва странните светлини над селото. Той ги наблюдава в продължение на няколко минути.
Странното събитие е видяно от почти всички жители на селището.

На другия ден в няколко печатни издания излиза информация за необикновеното събитие. Сформирана е комисия за изясняване на ситуацията. Един от основните проблеми при подобни случки в Румъния е, че хората отказват да говорят за случилото се, опасявайки се, че ще ги помислят за луди.

Но при събитието в Нанещи, свидетелите са много. Поне 50 души признават, че са видели светлините в небето.

Комисията разглежда няколко възможни варианта. Един от тях е, че светлинният феномен е причинен от геофизични процеси в земните недра, тъй като Нанещи е разположен в силно земетръсната област Вранча. Има доста свидетелства, че над такива области, особено преди земетресение, се наблюдават необясними светлинни феномени в небето.

Тази теория за случилото се обаче отпада, тъй като през 2001 г. във Вранча не е регистрирана голяма сеизмична активност.

Другото предположение е, че това може да е феномен, като северното сияние.

Но нищо не е доказано.

По време на разследването излиза наяве още един интересен и необясним факт. Електрическата компания, която поддържа мрежата на района, не е регистрирала прекъсване на електрозахранването. Според нейните отчети уредите не са отбелязали подобно нещо и не е регистриран подобен проблем. Жителите на Нанещи твърдят ,че са били без ток близо 2 часа.

Няма как да не се направи връзка между двете събития -спирането на тока и появата на странния светлинен феномен в небето, за който жителите на Нанещи ще си спомнят още дълго време.