Един от най-здравите естествени материали в света - бамбукът - е от значително икономическо и културно значение в огромни части на Азия, където е използван в строителството, в хранителната индустрия, както и в много други сфери. Вечно зеленото растение е много по-здраво от дървото, тухлите и бетона, а скоро може да заеме значимо място и в автомобилната индустрия. Ето защо.

От Ford твърдят, че съвсем скоро някои от повърхностите в интериора на автомобила могат да бъдат направени от комбинация от бамбук и пластмаса, което ще създаде “изключително твърд материал”.

Бамбукът се смята за евтин материал, тъй като достига зрялост за едва две до пет години. За сравнение, на повечето дървета са им необходими десетилетия. От друга страна, здравината на бамбуковата дървесина може да се сравнява, а понякога и превъзхожда някои метални сплави.

“Бамбукът е удивителен,” коментира Жанет Йин, отговарящ за материалите инженерен супервайзър в развойния център на Ford в Нанжинг, Китай. “Той е здрав, гъвкав, изцяло възобновяем и расте в изобилие в Китай и много други части от Азия,” коментира тя.

От информацията става ясно, че инженерите на Ford са открили, че бамбукът се представя много по-добре от много синтетични и естествени фибри в различни тестове. В този момент, от Ford все още не са готови, за да предвидят кога материалът ще навлезе в серийното автомобилостроене, но от китайския развоен център на компанията твърдят, че бамбукът може да издържи на повече от температура от повече от 100 градуса по Целзий, което би разширило приложенията му, пише http://automedia.investor.bg.

В момента американският производител използва няколко естествени материала в изработката на определени компоненти на автомобилите си. В това число влиза тропическото растение кенаф, което се смята за братовчед на памука. Той може да бъде открит в корите на вратите на Ford Escape, например. В почти всички модели на Ford пък е използвана пяна, базирана на соята, от която са изаботени части от седалките, облегалките, подглавниците и други, докато във Ford Flex e внедрена пшеничена слама, с която са подсилени отделенията за сортиране на дребни вещи.