Инж. Цвета Тимева, която в момента е секретар по регионалното развитие на президента Румен Радев, е предложила да бъде направена допълнителна поръчка за допълнителни строителни работи по първия лот на магистрала Марица от Оризово до Димитровград, съобщи www.24chasa.bg. През 2015 г. Тимева прави предложението до Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" в качеството си на директор на дирекция "Изпълнение на проекти по Оперативна програма Транспорт и Кохезионен фонд" в АПИ.

Поръчката е обект на прокурорската проверка, при която във вторник от агенцията бяха иззети голямо количество документи. Неофициално обвиненията бяха насочени към бившия шеф на агенцията Лазар Лазаров, след като стана ясно, че се разследва служител, който вече не е в АПИ. Тимева също обаче е бивш служител на агенцията.

Допълнително стабилизиране на терена и изграждане на отводнителни канали са били предмет на поръчката за 51 млн. лв. Тя е била изпълнена от фирма "Пътища Пловдив" като на търга са се явили още 5 компании.

Предложението на Тимева е направено на 16 януари 2015 г. и е било одобрено от управителния съвет на АПИ. Причината за допълнителния търг са форсмажорни обстоятелства, става ясно от писмото на сегашната президентска съветничка, с което "24 часа" разполага.

Преди да бъде възложена допълнителната поръчка за 51 млн. лв., която в момента проверяват прокурорите, са били направени изследвания, които установили разминаване между техническия проект в частта "Геология" и проверките след пропадане на трасето на магистралата заради наводняване. Изпълнител на първоначалното строителство на лота от "Марица" е италианската компания "Кооперативи Муратори е Чементисти - Чи Ем Ди Равена" по договор от 2011 г. на стойност над 159 млн. лв.

След пропадането на магистралата през 2014 г. от застрахователното дружество "Дженерали" са отказали да изплатят застраховка, защото форсмажорните обстоятелства не били застрахователно събитие, става ясно още от доклада на Тимева. Това и налагало да се прави нова обществена поръчка, а не ремонтът да бъде даден директно на изпълнителя по договор, мотивира се тогавашната директорка от АПИ.