В американския щат Арканзас в понеделник са били екзекутирани двама осъдени на смърт. Това е първият случай на двойна екзекуция в САЩ от 17 години насам , съобщава „Си Ен Ен"

Главният прокурор на Арканзас Лесли Рутлидж заяви, че Джак Джоунс и Марсел Уилямс, и двамата осъдени на смърт през 90-те години на ХХ век, са били екзекутирали чрез смъртоносна инжекция, след като върховният съд е отхвърлил всички възможни обжалвания.

Двамата са били сред осем затворници, които трябва да бъдат екзекутирани през април, преди да изтече в края на месеца срокът на годност на отровата, използвана за екзекуцията.

Преди започването на втората екзекуция федерален съдия е разпоредил временно отлагане на екзекуцията въз основа на твърденията на адвокатите на Уилямс, че смъртта на Джоунс била "мъчителна и нехуманна".

Медицинският персонал се опитал неуспешно в продължение на 45 минути да постави смъртоносната инжекция на врата на Джоунс, преди да я поставят на друго място в тялото му.

Щатските власти нарекоха твърденията "абсолютно неоснователни" и федерален съдия отмени временното отлагане, като проправи пътя за изпълнението на екзекуцията на Уилямс.