Голямото разпространение на фалшиви новини в интернет е проблем не само за хората, но и компаниите. Подвеждащите и неверни публикации рушат доверието и концепцията на Мрежата и затова водещите фигури в нея се опитват да намерят решение на проблема. Сред тях е и съоснователят на Wikipedia Джими Уелс, който обяви, че започва нова платформа за борба с фалшивите новини, съобщи BusinessInsider.

"Обмислям го от много време. Работя по различни идеи и този проект оставаше на заден план. Но в един момент приятел ми каза, че трябва да дадем 100 дни на Доналд Тръмп и да се надяваме, че ще се справи добре. Още на първия ден Конуей излезе и започна да говори за "алтернативни факти". Тогава си казах, че това е краят и не мога да търпя повече. Тогава започнах активна работа по този проект", казва Уелс пред изданието.

Сайтът ще се казва Wikitribune. В него ще работят професионални журналисти, но редом с тях ще има и доброволци. Всички ще работят като равни и взаимно ще пишат новините и ще проверяват данните и фактите. В момента Wikitribune набира средства, за да назначи поне 10 журналисти. Плановете са те да са много повече, но само ако сайтът се развие достатъчно добре. Първоначално Уелс ще е и в ролята на главен редактор. Той казва, че Wikitribune ще се насочи към сериозните новини.

Основният въпрос е как Wikitribune ще се финансира, за да остане независима. Платформата ще използва метода на Wikipedia и ще разчита на дарения от своите читатели и потребители, като и на абонаменти. Тези абонаменти обаче ще са доброволни и няма да ограничават достъпа до сайта по никакъв начин. Очаква се Wikitribune да започне работа след няколко седмици.