Четиривалентна е новата ваксина срещу грип, която ще бъде пусната за предстоящия есенно-зимен сезон, съобщиха от Българското дружество по иновативна медицина, на семинар, посветен на европейската седмица на имунопрофилактиката.

„Ваксината е иновативна и осигурява по-широка защита от грип“, заяви националният консултант по епидемиология на имунизационните заболявания от ВМА доц. Андрей Галев, цитиран от в. „Труд“.

Препаратът ще действа срещу щамове на четири грипни вируса

(A/Michigan, A/Hong Kong, B/Brisbane и B/Phuket). България е една от първите държави в Европа, които ще осигурят възможност населението ѝ да се ваксинира

У нас през последния грипен сезон – 2016/2017 г., от грип и остри респираторни заболявания са заболели около 1 750 000 души, сочат данни на Националната референтна лаборатория по грип и Националния център по заразни и паразитни болести. В същото време ваксинацията, която е доброволна, обхваща всяка година едва 2% от хората.

По данни на СЗО ежегодните грипни епидемии разболяват до 30% от децата и до 10% от възрастните. Ваксинопрофилактиката е много важна за намаляване на употребата на антибиотици, към които се наблюдава резистентност в световен мащаб, предупреждават специалисти.