Учени от Великобритания разработват хапче, което ще помага на хората да отслабват, да се предпазват от диабет и дори да противодействат на ефектите от стареенето, пише в. "Дейли експрес".
Разработката е базирана върху откритието на хормон, който се освобождава след тренировки и може да препрограмира мастните клетки да изгарят енергия, вместо да я складират.

Екип от университета "Астън" в Бирмингам е установил, че хормонът, известен като ирисин, е в състояние да "предсказва" колко бързо старее човек.

Хормонът ирисин присъства естествено в човешкото тяло и помага за увеличаване на метаболитния процент - процес, чрез който тялото комбинира калориите в храните и напитките с кислорода, за да освободи необходимата за функционирането му енергия.

Увеличението в метаболитния процент помага срещу затлъстяване и предпазва от развитието на диабет тип 2.

"Редицата ползи от тренировките са всеизвестни - от защита на сърцето до отслабване. Настоящото проучване разкрива потенциална молекулярна връзка между физическата активност и стареенето в добро здраве", казва д-р Джеймс Браун от изследователския екип.

Изследването насочва към съществена връзка между нивата на хормона ирисин в кръвта и биологичен маркер на стареенето, известен като дължина на теломерите.

Теломерите са крайните участъци на хромозомите. Те са важни за генетичната стабилност на клетката и действат като ДНК часовник, който отчита нейната възраст. Когато теломерите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира. Скъсяването на хромозомните окончания е признак на ускорено стареене и се свързва с редица заболявания, сред които рак, болести на сърцето и болест на Алцхаймер.

Изследването е обхванало 44 мъже и 37 жени на възраст между 18 и 83 години. Специалистите са открили, че онези от тях, които имат най-високи нива на хормона ирисин в кръвта, имат и най-дълги теломери. Високото ниво на ирисин в тялото означава, че даденият индивид е "биологично по-млад" в сравнение с тези с по-ниски нива на хормона в кръвта.