Халба бира или две плюс пакетче фъстъци най-добре възстановяват организма, изтощен от маратонско бягане, установиха белгийски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Експерти считат, че тази комбинация е много по-добра от енергийните напитки, дори и от водата, за рехидратиране на организма. По време на дългите бягания, включително и маратоните, човешкият организъм може да изгуби до три литра вода на час.

Тази неделя в лондонския маратон взеха участие около 40 хиляди души, припомня изданието. Те най-добре ще се възстановят с бира, ако се вслушат в съветите, дадени на Европейския бирен и здравен симпозиум, състоял се в Брюксел.

По време на маратонското бягане организмът се лишава от жизненоважни соли, сред които са тези на натрия и калия. Фъстъците и ядките са богати на тези съставки, а бирата съдържа витамини и въглехидрати, които бързо възвръщат енергията след състезанието.

Според проф. Роналд Моан пиенето на вода след бягане не възстановява нужните минерални равнища в организма. Поради тази причина той препоръчва бирата.