Експерти обясниха как така китайските производители правят устройство, чиято цена е доста по-ниска от тази на техните конкуренти.

Производителите на смартфони в Китай сами обясниха как им се удава да създават телефони, които удивяват с цената си. Средностатистическият китайски телефон струва около 1.5-2 пъти по-евтино, отколкото устройство с аналогични характеристики в САЩ и Европа.

Тази голяма разлика в цената възниква на пръв прочит от това, че китайските производители пестят от сглобяването на устройствата. Ако Apple и Samsung правят задния панел от композитен материал, то китайските използват просто пластмаса. Това не влияе на качеството, но съществено съкращава срока на използване на устройството.

Освен това в Китай почти не се използват услугите на дизайнери и специалисти по тестване на здравината на телефоните. Поради това не бива да се удивявате, когато много китайски компании просто копират стила на другите производители на смартфони – най-често става дума за iPhone.

Новите устройства от една серия пък почти не се отличават от предшествениците си.

Китайските потребители на свой ред отбелязват, че местните производители пестят и от дисплея. Като основен компонент те използват пластмаса. Освен това, поради неудачно поставяне на батерията, понякога има проблеми със сглобката на телефона.

Китайските производители също така пестят от маркетинг и популяризиране на своите продукти. Обикновено западните потребители нищо не знаят за марките от Китай. В качеството на изключение може да си спомните само Meizu и Xiaomi.