28-годишният немски руснак Сергей В., който е арестуван за взрива срещу автобуса на „Борусия" Дортмунд“, е заложил, че акциите на отбора на борсата ще се сринат и затова е организирал атентат срещу тях.

Той е купил пакет акции от така наречените „Vanilla Put“ или „Put Option’. Притежателят на този тип акции има правото, но не и задължението да продаде предварително посочено количество от тях в определен срок (американския вариант) или в точно определен момент (европейския вариант) на цена, която се договаря предварително. При така създадената конструкция цената на тези акции се покачва, ако базисната цена на реалните акции падне. С други думи това е залог, че акциите на определена борсова стока ще паднат в точно определено време.

Според разследването, със закупените 15 000 опционални акции за общо 78 000 евро при стремглаво падане на цената на базовите акции на „Борусия Дортмунд“, Сергей В. е щял да спечели 3,9 милиона евро.

Сергей В. е привлякъл вниманието на разследващите атентата, след като срещу него сигнал подали борсови агенти, при които той е направил покупката. Сигнал дала и банката, чрез която извършил плащането. И двата сигнала са за подозрение в пране на пари. Полицията наблюдавала спекуланта цяла седмица, преди да го арестува тази сутрин в 6 часа.

В криминалната история на Германия няма друг такъв случай досега. Сергей В. е печелил награди по електротехника като ученик, работата му също е свързана с електротехниката и за него не било проблем да направи бомба със закъснител, смята полицията. Той си наел стая в същия хотел като германския отбор, за да задейства детонатора от прозореца, когато автобусът минава покрай взрива. Сергей В. заложил три бомби. Втората обаче поставил твърде високо и затова тя изпочупила стъклата на автобуса, но не убила никого.

С ареста на Сергей В. става ясно и кой е написал трите загадъчни писма, в които неизвестни ислямисти поемат отговорност за атаката. Сергей В. не е имал контакти с ислямистката сцена, така че е искал само да отклони вниманието на разследващите по тази следа.

Първоначално властите задържаха двама души от ислямистката сцена за атентата – иракски и германски граждани. Въпреки че се доказа, че те нямат общо с тази атака, единият остава в ареста. За него има достатъчно доказателства, че се е бил на страната на Ислямска държава в Ирак и дори е бил началник на група, отговаряща за отвличания.