От началото на 2016 г. досега Агенция "Митници" е направила 21 проверки на двете основни фирми на бизнесмена и депутат Веселин Марешки в сектор "горива", но е тайна какво е разкрила. Това става ясно от отговор на агенцията на заявление за достъп до обществена информация, подадено от Mediapool на 17 март.

В средата на декември 2016 г. генералният директор на "Лукойл България" и председател на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев нападна Марешки в парламента с твърдението, че "пести" ДДС и акциз, а държавните институции си "затварят очите" за нарушенията. Златев каза, че към 14 декември 2016 г. "няма нито един държавен орган, който да е започнал и приключил проверка на Марешки с издаден акт за последната година". "Това ме кара основателно да си мисля, че става въпрос за изключително тежък политически чадър", заключи тогава Златев.

От своя страна Марешки, който в последната половин година е в предизборен маратон, не спря да се оплаква, че денонощно му се правят проверки от НАП и митниците. "Миналия ден отворихме бензиностанцията в Пловдив, а на третия час имахме проверка от НАП", заяви той пред Mediapool на 9 март. Тогава стана ясно, че Административният съд във Варна е спрял данъчна ревизия на фирмата на майка му "Трейднет Варна" за срок от три месеца поради подадена молба от дружеството.

От обяснението на Агенция "Митници", която отговаря за всички акцизни стоки, включително горивата, става ясно, че всъщност проверки на фирмите на майката на Марешки "Трейднет Варна" ЕООД и "ВМ Петролеум" ООД са правени. От 1 януари 2016 г. до средата на март 2017 г. те са общо 21 на брой и са извършени в 12 обекта на територията на страната.

По данни на сайта fuelo.net Марешки има 16 бензиностанции в страната с марката "ВМ Петролеум" в градовете Варна, София, Пловдив, Силистра, Добрич, Русе, Разград, Свищов, Павликени, Горна Оряховица, Габрово, Стара Загора, Сливен, Айтос и Бургас.

От агенцията отказват каквато и да било допълнителна информация, включително кога са правени проверките, на кои бензиностанции, дали са открити нарушения, дали са установени допълнителни задължения и дали са подадени сигнали до прокуратурата.

Причината за отказа е, че информацията касае не само дейността на митниците, но и трети лица, каквито са "Трейднет Варна" и "ВМ Петролеум". От мотивацията на отказа става ясно, че Агенция "Митници" е поискала съгласието на двете дружества за предоставяне на въпросната информация, но те са отказали. Екипът на Марешки е отговорил, че исканата информация не е обществена, а касае единствено търговската дейност на фирмите му, като впоследствие данните могат да се "използват в публичното пространство от страна на медии и конкуренти срещу търговската репутация и доброто име на двете дружества".

През януари 2017 г. бе съобщено, че се провежда специализирана полицейска операция на бензиностанцията на Марешки в Горна Оряховица, в която са участвали ГДБОП, ДАНС, областната дирекция на МВР, Икономическа полиция, НАП и Агенцията за метрологичен и технически надзор. Обект на акцията са били качеството на горивото и евентуални данъчни нарушения, но резултати не бяха оповестени.

Десетина дни преди изборите през март пък се проведе друга полицейска операция с участието на митниците – в рафинерията на "Полисан" в Русе, за която е известно, че снабдява обектите на Марешки. Резултатите и от тази проверка не придобиха публичност.