Не се налага да има среднощни заседания за приема на новия Изборен кодекс. Това увери заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова в сутрешния блок на Нова телевизия. „За съжаление и опозицията не е прочела текстовете на новия Изборен кодекс“, коментира тя твърденията има малка разлика между новите и старите изборни правила.
„Духът на Изборния кодекс е наистина да осигурим честни избори“, заяви Манолова. „Повече злоупотреби с надпечатани бюлетини няма да има“, увери тя.

Едно от новите неща в изборите ще е въвеждането на номера на бюлетините. Така се цели да се пресече схемата тип „индийска нишка“, при която отвън се внася вече попълнена бюлетина.

Освен това за първи път за общински съветници ще се гласува с преференциален вот. Това означава, че при преминаване на прага от 5% листите ще могат да бъдат пренаредени от избирателите. Същото може да се случи и за изборите за европейски депутати.

„Чухме всякакви идеи, включително да се гласува в тотопунктове. Така че нямада ме изненадате с идеи. Включително чухме идеята на ГЕРБ да се раздават по 20 лв. за гласуване“, каза Манолова на водещите.

Тя коментира и скандалното изказване на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов относно агитацията на майчин език, което пък беше шумно подето от „Атака“. „Беше изкуствено раздут този проблем. Възползваха се много активно не само ДПС и „Атака“, но и ГЕРБ“, смята тя.

„Ние с вас никога няма да се разберем по един много прост въпрос. Народните представители биват избирани от българските избиратели, за да отиват на работа в парламента“, сопна се тя на водещите, които се опитаха да изкопчат признание за съвместни действия на управляващите с „Атака“. Тя изтъкна, че конфигурацията в парламента е резултат от гласуването на избирателите, а задължение на депутатите е да ходят на работа, да правят предложения, да дебатират.

По думите на Манолова, ултиматумите не са продуктивен начин за работа и взаимодействие. Според нея, „Атака“ са прибегнали до ултиматум, „защото идват избори“.

„Новия Изборен кодекс гарантира по-честни избори, участие на повече малки партии“, заяви Манолова. Тя смята, че той ще бъде приет в срок и се надява, че „президентската институция и президентската суета“ няма да го спре.