Кои ще са министрите в новия кабинет? Това е въпросът, който предстои да получи отговор в следващите дни.

В края на миналата седмица ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха управленската програма на бъдещето правителство, а Бойко Борисов обяви, че следващият етап от преговорите ще е за имената на новите министри.

По два еднакво силни варианта за титуляр има за повечето министерства в правителството "Борисов 3".

Образователното министерство този път със сигурност ще е в ръцете на ГЕРБ. В програмата за управление просветата е записана като основен национален приоритет. Засега като нов министър на образованието се спряга името на Милена Дамянова. Тя бе зам.-министър в първия кабинет на ГЕРБ, а в 43-ото НС оглавяваше ресорната парламентарна комисия.

Запознати обаче смятат, че не е изключено постът на просветен министър да запази сегашният министър  проф. Николай Денков, пише "24 часа". От ГЕРБ били доволни от работата му. Освен това Денков вече доказал, че може да отстоява принципите си, когато подаде оставка в знак на несъгласие с Меглена Кунева. Затова според много високопоставени партийци към днешна дата Денков бил по-вероятният началник на образованието в кабинета “Борисов 3”.

 

Избор между двама имало и в МВнР. Със сигурност външните работи на страната нямало да са в ръцете на тяснопартийна фигура. Имало дори вариант да се върне Даниел Митов. Той запазил позициите си в ГЕРБ, понеже още при съставянето на "Борисов" 2 избрал да е лице на партията на Борисов. Освен това се ползвал и със симпатии отвън, позициите му в САЩ остават добри.

И тук обаче съществувал вариант сегашният служебен външен министър Ради Найденов да остане дипломат №1. Казват, че личното му желание било да остане посланик, като смени назначението в Берлин с такова в Швейцария, но според колеги дипломати надали би отказал покана лично от Борисов, ако такава бъде отправена.

И новият здравен министър не е изключено да се окаже доскорошенн. Въпреки сътресенията при реформаторите със симпатиите на бъдещия министър-председател продължава да се ползва Петър Москов. Макар че от ГЕРБ вече заявиха твърдо, че пръстовият отпечатък, който междувременно бе отменен от съда, е бил грешка, се отчитало, че ексминистърът е показал воля да спре течовете в системата.

Който и да поеме невралгичното ведомство, отсега е ясно, че отпечатък няма да се връща, защото се върви към електронна здравна карта.

Ако предприеме нестандартния ход с д-р Москов, Борисов ще направи реверанс към изпадналите от парламента реформатори - единствения европейски партньор на ГЕРБ. Двете централи принадлежат към едно политическо семейство - това на ЕНП.

На лидера на ВМРО Красимир Каракачанов може да не бъде предложен поста на военен министър, а този на силов вицепремиер, който да наблюдава работата и на отбраната, и на МВР.

Голям интерес предизвиква фигурата на бъдещия вътрешен министър. Според запознати с плановете на новите управляващи ведомството щяло да бъде дадено в ръцете на човек, който притежавал по малко от най-добрите управленски качества на двамата бивши министри от ГЕРБ Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова.

Вероятно бъдещият вътрешен министър ще е юрист. Известен и доказан професионалист в полицейските среди пък ще е главен секретар на МВР. Това няма да е Георги Костов, категорични са запознати с изключителните изисквания, които Бойко Борисов има към този важен пост в МВР.