Реджеп Тайип Ердоган трябва да „потърси диалог с взаимно уважение с всички политически и социални групи в страната”, заявиха германският канцлер Ангела Меркел външният министър Зигмар Габриел.

Германски политици призоваха за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, изтегляне на германските войници от турската въздушна база „Инджирлик” и спиране на доставките на оръжия в отговор на вчерашния вот за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде ДПА.

Малко над 51% от турските гласоподаватели се обявиха в полза на преминаване от парламентарна към президентска система на референдума вчера.

Резултатът обезпокои Берлин, който има разногласия с Ердоган във връзка с разрастването на контрола му над всички сфери на управлението.

По време на кампанията се стигна до напрежение между Турция и някои европейски страни, включително Германия, заради ограниченията турски политици да агитират в подкрепа на конституционните промени сред сънародниците си в чужбина.

„Пълноправно членство не може повече да бъде цел”, заяви Манфред Вебер, ръководител на Християнсоциалния съюз и лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП, за държавната телевизия Цет Де Еф, като добави, че перспективите за присъединяване на страната са „голяма заблуда”.

Сара Вагенкнехт и Джем Йоздемир, ръководители съответно на опозиционните парти Левите и Зелените, призоваха за изтегляне на войниците на Бундесвера от турската въздушна база „Инджирлик”, където те участват в операция срещу „Ислямска държава”.

Турция временно забрани посещение на германски депутати в базата миналата година, след като германският парламент прие резолюция, обявяваща масовото избиване на арменци през 1915 г. от силите на Османската империя за геноцид.

Двамата опозиционни политици призоваха също за незабавно спиране на всички доставки на германски оръжия за Турция.

„Правителството е призовано да изясни на коя страна е: на страната на демокрацията или на страната на диктатурата на Ердоган”, заяви Вагенкнехт за ДПА.

След резултатите от референдума президентът Реджеп Тайип Ердоган трябва да „потърси диалог с взаимно уважение с всички политически и социални групи в страната”, заявиха германският канцлер Ангела Меркел и вицеканцлерът и външен министър Зигмар Габриел в съвместно изявление, цитирано от ДПА.

Меркел и Габриел подчертаха също, че „близкият резултат от референдума показва колко дълбоко е разделено турското общество”.

Те посочиха, че германското правителство уважава правото на турския народ да взема решения за конституцията. Двамата лидери обаче заявиха, че президентът Ердоган носи „голяма отговорност” за следващите стъпки на страната, предаде АП.