България е изнесла облекла и текстил за рекордните 1,8 млрд. евро през миналата година, съобщи за "Преса" Изпълнителният директор на браншовата асоциация Радина Банкова.

За сравнение през 2012 г. секторът е продал зад граница продукция за 1,671 млрд. евро, което прави повишение от 8,5%. Според Банкова, данните са предварителни, но окончателните ще бъдат още по-добри. Оптимистични са очакванията и за 2014 г. За сравнение през върховата 2006 г. секторът отчита експорт от 1,784 млрд. евро. По това време водещите предприятия бяха в отлична форма, модернизирани и технологично обновени. Кризата обаче обърка плановете на мнозина. Малки фирми фалираха, а други намалиха производството.

От 2012 г. България е отново на картата на големите марки. Те обръщат гръб на Далечния изток и се връщат в нашия регион. Последната им надежда беше Бангладеш, но там политическата обстановка е нестабилна и нашата страна е сред най-предпочитаните пазари заедно с Румъния. Силата ни е в по-скъпите продукти – мъжки костюми, сака, палта и дамски облекла, които се шият за водещите световни марки. У нас се изпълняват поръчки за "Армани", "Хуго Бос", "Монклер", "Бърбъри", "Макс Мара" и др. Цените на изделията са съпоставими с тези в Италия, но докато тук средната заплата е около 200 евро, там вземат в пъти повече. Потенциалът ни обаче е изключително голям, макар че сме далеч от държави като Турция и Италия. През 2011 г. например, Турция е произвела текстил и облекла за 26-30 млрд. долара, а износът й (само на текстил и прежди) от януари до ноември 2013 г. е 7,7 млрд. долара. Там обаче има държавна политика, докато тук браншът се смята за слаб източник на добавена стойност. В същото време дава хляб на около 120 000 души. Сред големите работодатели с над 1000 души персонал са "Пирин текс", "Брилянт" – Пловдив, "Мизия" – Плевен, "Димитров" ООД-Плевен, "Дзалли" и др.