Турската опозиция няма да приеме победата на отговора „да“ на референдума за промени в конституцията, „протекъл при нечестни и неравни условия“.Същевременно президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че народът е взел "историческо решение" за увеличаване правомощията на президентството и „е затворил вратата на дългата история на военна намеса в правителството на Турция“.

Според предварителните неофициални резултати, при преброени 100 процента от бюлетините, в подкрепа на промените в конституцията са гласували 24,9 милиона души(51,4%), а против промените - 23,6 милиона(48,6%). Избирателната активност е била 85,3 процента.Тези резултати всъщност остават без промяна още от 20 часа снощи.

Според ръководителя на Висшата избирателна комисия Сади Гювенпредварителните резултати от обработването на бюлетините показват, че гласовете "за" на референдума са с 1,25 милиона повече. Окончателните резултати ще бъдат обявени най-късно след 11-12 дни.

По предизвикалата спорове тема за приемането за валидни на бюлетини, които нямат всички необходими служебни печати, Гювен каза, че това не противоречи на закона за изборите и че "Висшата избирателна комисия е взимала подобни решения и при предишни гласувания".

Сади Гювен отбеляза, че представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието и на основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, е имало в почти всички избирателни секции и има подписани от тях протоколи при обработването на бюлетините.

„Привържениците на промените преминаха границите на законността“

Турският опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу заяви, че няма да приеме победата на лагера "да", като посочи, че "референдумът е извадил истината наяве - че най-малко 50 процента от хората са казали "не", предаде ДПА.

Лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП) смята, че референдумът за промени в конституцията е доказал липсата на консенсус в обществото.

"Минимум 50 процента от населението на Турция казва "не" на промените в конституцията, така че резултатите от това гласуване не може да бъдат вариант на обществен консенсус", заяви пред журналисти в Анкара Кемал Кълъчдароглу. Той посочи още, че "референдумът е протекъл при нечестни и неравни условия".

"Всички трябва да спазват буквата на закона, но хората от лагера на привържениците на промените преминаха границите на законността. Със своите действия Централната избирателна комисия направи това гласуване крайно спорно, даде повод за съмнение в неговата легитимност", каза Кълъчдароглу, имайки предвид решението на Висшата избирателна комисия да приеме за валидни бюлетини, които не са подпечатани от официалните й представители.

"Ние уважаваме решението на хората, но това решение беше засенчено от Висшата избирателна комисия. Погрешно, незаконно решение направи този референдум спорен. Ще го преследваме до край“, каза Кълъчдароглу.

Ертурул Йозкок, един от анализаторите на в.“Хюрриет“, заяви пред телевизия "Фокс, че де факто няма победител на този референдум. „Ако съм на мястото на управляващите от Партията на справедливостта и развитието (ПСР), бих се замислил дълбоко при вида на тези резултати. В случая няма нито политическа, нито социологическа победа. Дори в столицата гласовете с „Не“ са водещи, така е и в най-оживените в икономическо отношение райони“, коментира журналистът.

Същевременно журналистът Джем Кючук от проправителствения в. „Стар“ написа в Туитър „Готови ли сте за война?“.

Говорителят на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Осман Байдемир, цитиран от БГНЕС, заяви, че има категорично разминаване между резултатите от паралелното преброяване на партийния щаб и изнасяните от държавната Анадолска агенциярезултати, а референдумът всъщност ще приключи след разглеждането на множеството жалби, поради което правителството не бива да бърза с официалното огласяване на победата си.

Опозиционната партия е изготвила доклад от 65 страници за бруталните нарушения на човешките права от старта на кампанията за референдума, който ще бъде огласен в близките дни. В него ще бъдат изложени конкретни факти като постоянното задържане под стража в затворите на двамата съпредседатели на партията, изстъпленията в условията на извънредното положение, военното положение в кюрдските региони и безпрецедентния политически натиск.

Байдемир подчерта, че от самото начало на гласуването са допуснати стотици престъпни нарушения като блокиране на достъпа на наблюдателите до секциите, а сред тях е имало и потърпевши от побои. Освен това Анадолската информационна агенция през целия изборен ден е подавала подвеждаща информация, а въпреки задължението си по закон, Висшият изборен съвет е информирал погрешно партийните щабове и малко преди финала на гласуването е прекратил изпращането на данните до НРП и ДПН. Според него резултатите от протоколите, предоставени в партийния щаб и тези на изборния съвет се различават особено много и това е в полза на управляващите.

Ердоган: Турският народ взе "историческо решение"

Турският народ взе "историческо решение", като каза "да" на промените в конституцията, които ще увеличат правомощията на президентството, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от световните информационни агенции.

"Цялата страна победи", заяви Ердоган на пресконференция в Истанбул, която се излъчваше на живо по телевизията.Ердоган говори от официалната си резиденция в Истанбул и отбеляза, че референдумът е затворил вратата на дългата история на военна намеса в правителството на Турция.

"Иска ми се резултатът от днешния референдум за конституционни промени да доведе до добро. Нашата изключителна нация отново отиде до урните и с мнозинство одобри конституционната промяна, която беше приета от турския парламент. Имаме да направим много в тази страна. Първата ни работа – ще обсъдим смъртното наказание с премиера и с лидера на националистическата партия. Ако всички го подкрепят, аз ще го одобря. Ако основната опозиция възрази, може да организираме още един референдум“, каза Ердоган.

Лидерът на турската Партия на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели заяви, че резултатът от референдума трябва да се зачита, предаде Ройтерс.Той окачестви резултата като безспорен успех.

Партията на Бахчели подкрепя предлаганите конституционни промени.