Оранжев и жълт код в цялата страна за силни валежи

В деня на голямото завръщане се очакват порои и градушки. Ще вали в цялата страна. Всички райони са с предупредителни кодове. Очакванията са да паднат на места до 50 литра на кв.м.

За понеделник е обявен жълт и оранжев код за обилни валежи в цялата страна, предупредиха от НИМХ.

Валежи до 30-35 л/кв.м. ще има в София – град и в областите Софийска, Благоевградска, Пазарджишка, Кюстендилска, Пернишка, Монтанска, Видинска.

Рязко ще захладнее. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, а максималните  между 8° и 13°.

Оранжев код за опасно силни валежи с количества на места до 50 л/кв.м. е обявен за областите Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Старозагорска, Сливенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Врачанска Плевенска, Русенска, Търговищка,Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка, Бургаска и Варненска.

През следващото денонощие ще преобладава облачно и дъждовно време. През нощта значителни ще бъдат валежите в западната половина от страната, а през деня – в североизточната. Привечер в югозападните райони валежите ще започнат да спират. Това каза за „Фокус“ Красимир Стоев – дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. С умерен северозападен, в Източна България и временно силен север-североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и вечерта и през нощта срещу вторник в Предбалкана, Лудогорието и по високите полета дъждът ще преминава в сняг. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, а максималните – между 8° и 13°. Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за април. 
Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. На места валежите ще са значителни. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 12°-13°. Температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала с тенденция на усилване.
Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, на места значителни. По билата ще духа силен югозападен вятър, който привечер ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра – около 3°, на 2000 метра – около минус 2°.
След временно спиране на валежите и намаление на облачността във вторник, привечер от северозапад отново ще се заоблачи и ще започнат валежи. Вятърът ще се ориентира от изток-югоизток и ще се усили. Температурите ще са в широки граници – от 8°-10° в Североизточна България и по Черноморието до 18°-20° - в крайните югозападни райони. В сряда над Южна България ще има и разкъсвания на облачността, там температурите ще са по-високи, докато в четвъртък, с усилване на вятъра, отново ще застудява. По самото нахлуване на студен въздух ще се развиват гръмотевични бури, а впоследствие, в студената въздушна маса, през нощта срещу четвъртък и в четвъртък сутрин на места по високите полета на Западна България, в Предбалкана и в североизточните райони ще превали сняг, без да се задържа снежна покривка.