Вероятно не е тайна за никого, че животните виждат по различен начин света около нас. Следният видеоклип на Buzzfeed показва именно това как те виждат заобикалящата ги среда. И макар да не е напълно точен, клипът определено е достатъчно добър, за да ни даде възможност да погледнем с техните очи.

Кучешко зрение

Обратно на популярното вярване, кучетата не виждат света в черно и бяло. Те не го виждат и толкова добре колкото хората. Погледът им е добър на късо разстояние и гледането на нещо, което не е наистина близо, значително размазва образите. Кучетата обаче имат обширно периферно зрение.

Котешко зрение

И котките, също като кучетата и много други животни, имат рефлекторна мембрана (tapetum lucidum) - особен слой на покритие на окото зад ретината, която осигурява по-добро нощно виждане (затова и очите им светят в тъмното). В същото време обаче, това намалява цялостната зрителна чувствителност на котките. Те имат зрително поле от около 200 градуса, сравнено със 180 градуса при хората, но бинокулярното им зрение (изображението се възприема едновременно от двете очи като единен образ) е по-тясно от това при хората. Имат вътрешен клепач за защита.

Птиче зрение

Зрението е най-важното сетиво за птиците, тъй като то е ключово за безопасния полет. Затова и птиците имат серия от адаптирания, които им дават много по-съвършена зрителна чувствителност от останалите гръбначни животни. Разбира се, различните видове птици виждат различно, но имат много общи неща. Хищните птици особено имат много висока плътност на рецепторите и други специфики за увеличаване до максимум на чувствителността на зрението.

Зрение на мухи

Очите на мухите имат най-бързите зрителни реакции в животинското царство. Те също имат плътни очи с хиляди индивидуални зрителни рецептори, познати като оматидии (ommatidia). Всеки от тях сам по себе си е функциониращо око. А хиляди заедно създават обширно поле на зрение. Мухите също така могат да виждат по-обширен спектър на светлината от хората. Виждат движещите се неща на забавен каданс.

Зрение на змии

Зрението на змиите варира значително, но като цяло то се различава коренно от човешкото. Основното е, че може да засича топлинните следи. Кроталовите змии, питоните и някои видове боа имат инфрачервени рецептори, което им позволява да "виждат" излъчваната топлина от топлокръвни бозайници.

Зрение на акула

Акулите не могат да виждат цветове, но разбира се, могат да виждат много по-ясно под вода.

Рибешко зрение

Рибите не виждат като акулите, което е изненадващо. Те имат ултравиолетови цветови рецептори, нещо, което хората нямат. Рибешките очи са подобни на земноводните гръбначни животни като птиците и бозайниците, но имат по-сферични лещи. Дълбоководните риби са се адаптирали към гледане при ограничена светлина.

Зрение на плъхове

Зрението на плъховете е значително размазано, около 20/600 за плъховете с нормална пигментация. Албиносите вероятно са слепи или силно зрително ограничени, със зрение около 20/1200. Плъховете обаче, могат да движат очите си по отделно. Също виждат движенията забавено.