В днешни времена има много потребители, притиснати от недостига на пари, които са готови да пазаруват втора ръка. Тази тенденция се засилва от възхода на онлайн търговията и наддаването. Купувачи, внимавайте! - призовават авторите в сайта на списание Entrepreneur. Не всички употребявани стоки са подходящи за използване.

Изданието проведе анкета сред експерти, въз основа на която предлага списък с препоръките им от какво не си струва да пестим, като купуваме от магазините за втора употреба или от потребители на интернет. Това е следното: 

Матраци и легла

Купуването на използвани матраци и легла не се препоръчва по здравословни съображения. Специалисти и пострадали клиенти припомнят, че не се знае от какви домове може да са дошли мебелите, как са деформирани и доколко добре са почистени. При матраците е възможно да има наслоени власинки, които предизвикват алергии. А в дървените рамки - да се крият вредители.

Лодки

Тъй като те обикновено не преминават толкова често на технически прегледи, колкото автомобилите, в системата им за управление често могат да се открият сериозни проблеми, ако са втора ръка. Хората се грижат повече за колите си, защото ги карат всеки ден. При лодките обаче не е така. Поправката излиза скъпо.

Годежни пръстени и бижутерия

„Лоша идея е да се купува годежен пръстен директно от друг човек“, казва Мейси Рот от онлайн бижутерския бутик AccessoryArtists. „Освен ако не са придружени от документация, която потвърждава, че камъкът е качествен, не залагайте на тази опция“. Купувачите - неспециалисти, например често не разпознават камъка жълт сапфир и купуват друг, който всъщност е разновидност на кварца с лимоненожълт цвят. Същото се отнася и за златото. Продавачът може да твърди, че то е 18 карата, а всъщност да е 14.

Бебешки седалки за кола и креватчета

Децата често ги променят и им нанасят вреди. Това създава риск за здравето, позицията на тялото и съня на следващото дете, настанено в тях. Специално при седалките се препоръчва да се купуват нови, заради мерките за безопасност на децата при пътуване. Освен това при контакта на кожата на бебето с повърхността, която покрива малкото столче, е възможно да възникнат алергии, ако съоръжението е било използвано преди това.

Видео камери и дигитални камери

„Възможно е да са падали във вода, или в обектива да има песъчинки от плажа“, казва експерт от ConsumerSearch.com. А тези щети са незабележими.

Прахосмукачки

Повечето хора опитват да се отърват от тях, като ги препродават поради една причина – защото имат технически проблем, труден за отстраняване.