Данъците в България няма да бъдат вдигани, потвърди финансовият министър в кабинета "Борисов 2" Владислав Горанов, който коментира политическата ситуация в страната и перспективите пред очертаващото се управленско мнозинство, което ще формират в НС ГЕРБ и "Обединени патриоти" след провелия се парламентарен вот.

Важно за данъчната система е да се каже, че една от големите новини е, че успяхме да наложим на нашите колеги това, че данъците няма да бъдат променени. Имаше дебат за доходите на физическите лица заради програма на някои от партиите в "Обединени патриоти", но решихме да няма повишаване", заяви Горанов пред Нова ТВ. И каза още: "Дебатът за пенсиите беше много тежък. Наясно сме, че осигурителната система е с точно пропорции и параметри и всяко разместване в нейната структура е сложно. Патриотите искаха изпреварващо нарастване на всички пенсии. Това е много благородно, но невъзможно. Цената на едно такова увеличение, на всички пенсии, се измерва в стотици милиони. Това, което ние сме коментирали за увеличението на минималната пенсия се оценява около 300 милиона за една цяла година.".

По думите му заплатите на учителите ще се удвоят до 2021 година.

Горанов не потвърди обаче, че ще бъде вицепремиер в бъдещия кабинет "Борисов 3", макар да отбеляза, че е готов да поеме отново МФ. В същото време той даде да се разбере, че такъв пост най-вероятно ще заеме лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който е спряган и за военен министър. Те трябва да влязат със свои представители в изпълнителната власт. Дали ще е Каракачанов или друг, няма значение. Той изглежда вероятен участник в изпълнителната власт. Нормално е да имат вицепремиер, имайки предвид тежестта им в коалицията. Все пак подчертавам, че това е моето мнение. Тези неща ще бъдат обсъдени след великденските празници, обобщи Горанов.
Той не пропусна да разкритикува атаката на БСП срещу управленската програма на ГЕРБ и патриотите, като според него коментарите на червените са били изпълнени с жлъч.