Смъртта на мигранти, войните и скандалите в Католическата църква са сред срамните деяния на човечеството, за които Исус Христос трябва да прости, заяви папа Франциск докато ръководеше шествието на Кръстния път, съобщи ДПА.

Кръстният път пресъздава 14-те етапа от пътя, изминат от Христос на Разпети петък, когато е разпънат на кръст.

"Христе, наш единствен спасителю, и тази година се обръщаме отново към теб с очи, наведени от срам и сърца, пълни с надежда. Срам за всички картини на опустошение, на разрушение и корабокрушения, които станаха обичайни в нашия живот", заяви папа Франциск на Разпети петък. Денят, когато Христос е разпънат на кръст, е ден на покаяние и изкупление.

Папата изрази съжаление за "невинната кръв на жени, деца, имигранти и преследвани хора, която се пролива всеки ден", както и за себичността и алчността.

Припомняйки за скандалите във Ватикана, той поиска прошка и за всички свещеници, които са се провалили в задълженията си. "Ние скандализирахме и ранихме твоето тяло, Църквата, и забравихме нашата първа любов, нашият първи ентусиазъм и нашата пълна достъпност, позволявайки на сърцата и самоотвержеността ни да ръждясат", заяви Франциск пред вярващите.

По оценки на Ватикана на службата на открито са присъствали около 20 000 души.

Процесията започна малко след 9 часа вечерта (19 ч. по Гринуич). По време на церемонията, малка група миряни от Египет, Португалия и Колумбия - страните, които папа Франциск ще посети тази година - се редуваха да носят кръста заедно с римския кардинал Агостино.