От 16.00 часа днес, последният работен ден преди четирите почивни дни за Великден, между 16.00 и 20.00 часа, се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътни направления. Целта е да се повиши безопасността на движение и пропускателната способност на пътната инфраструктура и да се осигури спокойно пътуване за водачите на леки автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа: Автомагистралите; път I-1 Видин – Ботевград; път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“; път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен; път I-5 Русе - Велико Търново; път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“; път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас; път II-18 Околовръстен път София; път II-19 Симитли - Гоце Делчев; път II-86 Пловдив - Смолян; път II-99 Бургас - Царево.

Движението на тежкотоварните превозни средства над 12 т по същите направления ще бъде ограничено и в последния почивен ден – 17 април (понеделник), от 14.00 часа до 20.00 часа

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност днес, 13 април, от 12.00 часа до 20.00 часа, както и от 8.00 часа до 14.00 часа на 14 април ще има две ленти за излизащите от София на път I-1 (Е-79). Реверсивното движение ще бъде въведено през светлата част от денонощието и при благоприятни атмосферни условия от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“ от км 285+660 (кръстовището за Рударци) до км 286+847 (бензиностанция „Петрол“). На 17 април (понеделник) от 10 ч. до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за влизащите в София.

От АПИ напомнят, че алтернативният маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Поради продължаващите строително–ремонтни дейности на банкета между км 9 и км 10 на автомагистрала „Люлин“, движението в посока София ще се осъществява в две ленти.

Всички тунели на автомагистралите са измити и почистени преди началото на Великденските празници. Ремонтите по основните направления е планирано да приключат преди дните на очаквания интензивен трафик.

Преди и по време на почивните дни няма да има промяна във временната организация на движение в тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“ на АМ „Хемус“. Трафикът на всички моторни превозни средства ще се осъществява, както и досега - двупосочно в лявата тръба на съоръженията, в посока София. Ремонтът на десните тръби на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ е планирано да завърши до края на месец юни.

Шофьорите могат да използват и алтернативния маршрут по път I-1 София – Ботевград. В участъка от км 189 до км 215 приключиха ремонтните дейности по пътното платно. Поставени са нови ограничителни системи и хоризонтална маркировка.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно със съобразена скорост, като спазват стриктно въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“.

Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2017 г. тук.

Гражданите и транспортните фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.