Противопоказни са за хора с разширени вени и хипертония

Калните бани са предпочитано средство от лекарите за лечение на техните пациенти с опорно-двигателни проблеми, кожни заболявания, забавен метаболизъм, укрепване на мускулите, бронхити, слаба имунната система и упорити отоци. Тяхната сила при очистването от псориазис и целулит е доказана. Те имат силен обезболяващ ефект, очиства организма от токсините. Независимо от широкият им спектър на целебно действие, те не се препоръчват за хора с разширени вени, високо кръвно налягане и кардиологични проблеми, психични отклонения, венерически болести, при злокачествени образувания, бременност и туберкулоза.

Калолечението се нарича още пелоидотерапия. Тя е позната по нашите земи още от първите векове. Българската кал се смята за най-целебна в Европа. Отлични находища има в Поморие, Бургас, Шабла, Тузлата и Велинград.

Не всяка кал обаче е целебна. Затова терапия с нея трябва да се прави само там, където има съответните сертифицирани санаториуми, болници за долекуване или спа центрове. Дали тя е лечебна или не зависи от нейния химичен състав.

Според него тя е три вида.

Лиманната кал се счита за най-полезна с богато съдържание на желязо. Такава е калта в Поморие.

Минералната кал се използва в козметиката и за разлика от лиманната няма неприятна миризма.

Блатната или торфената кал е изключително ефикасна при опорно-двигателни нарушения и проблеми.

Независимо от вида, баните имат имат антибактериални свойства, което пък прави много малък риска от пренасяне на каквито и да било зарази.

Лечебната кал действа в органите и системите на тялото чрез кожата, затова те са толкова ефективни. За процедурите тя се смесва с минерална вода до желаната консистенция. След това се загрява до 37, понякога и до 39 градуса и се нанася върху тялото. Оставя се близо час, докато изсъхне. Въпреки лечебните свойства на калта, баните с нея не бива да се правят в гьоловете, а под медицинско наблюдение.

Черната кал от Мъртво море е най-популярна сред шоузвездите, тя се ползва предимно за козметични цели. Твърди се, че Клеопатра е поддържала свежа кожата си с нея. Тя съдържа над 20 различни вида соли и минерали, сред които магнезий, калций, калиев бромид и органични елементи. За козметични цели вече се продава и у нас.

Продава се и кал от бърдата в централна Европа. Тя се образува в продължение на хиляди години и се състои от остатъците от различни растения. Глината в нея е едва 3%, съдържанието й е от продукти, получени от разлагането на растенията, които са богати на биоминерали, витамини, аминокиселини, хормони от растения и мастни киселини. Тя също е много подходяща за козметиката, удобна е за ползване у дома, тъй като не запушва каналите при отмиване.