15-годишният старозагорец Мариан Божидаров, спечели първата награда от световният конкурс, обявен от британското музикално училище „Уитгифт“ и от есента ще учи при Андрю Маринар, първи кларнетист на лондонската филхармония.

Деветокласникът от НУМСИ „Христина Морфова“ е бил сред двадесетте невръстни музиканти от цял свят, които са били директно поканени за прослушването на 6 април в Лондон , сподели баща му, тромпетистът от военния духов оркестър Кирил Божидаров.

Заедно с с него журито е поканило и още един участник от Англия.Предварителният подбор е продължил две години.

Малчуганът е пето поколение кларнетист, с инструмента се „запознал“ преди 5 години, а зад пианото седнал за пръв на 4-годишна възраст.

Малкият виртуоз е лауреат на деветия международен конкурс за немска и австрийска музика, носител е на голямата награда от 23-я национален конкурс за българска умзика на името на Върбан Върбанов.

Момчето е посещавало майсторските класове на академик Петко Радев и на колегите му от САЩ, Франция и Щвейцария , професорите Вангел Тангъров, Филип Купър и Едуард Брунър.

Мариан свири с интрумент от престижната марка Buffet Crampon, заедно с бъдещия си учител са имали съвместно участие в концерт, посветен на 80-та годишнина от рождението на академик Радев през 2013 година.

Спечелената стипендия в размер на 150 000 паунда е за тригодишно обучение в „Уитгифт“, успоредно с уроците в Лондон момчето ще продължи образованието си и в Града на липите като частен ученик.

Музикалния лицей „Уингифт“ е създаден преди 415 години,пълната стипендия покрива разходите за пансион, таксите за обучение и инструменталните уроци. По-голямата част от възпитаниците му продължават обучението си в университети във Великобритания или САЩ.При посещението си у нас преди време директорът д-р Кристофър Барнет заяви :„Страстта, огромното желание за свирене, за развитие и доброто отношение към музиката са водещите критерии за подбор на младите таланти...“

По думите му там се обучават само момчета независимо от тяхното първоначално ниво на образование, а най-изявените получават възможност да свирят на големи концертни прояви съвместно с Кралския филхармоничен оркестър в Къдагън хол.