Един от най-опасните компютърни вируси за банкови измами в момента е бил разпратен до милиони хора по света. Това съобщава онлайн изданието Ars technica, което използва данни и на компанията за киберсигурност Proofpoint.

Вирусът Dridex се смята за един от най-опасните в момента. Хакерите използват уязвимост в Microsoft Word, която позволява да се заобиколят системите за защита. Така инсталирането на Dridex става много лесно. При това пролуката в сигурността на Word засяга всички версии на приложението и може да сработи с всички версии на Windows.

Уязвимостта в сигурността е открита наскоро и именно затова хакерите бързат да се възползват от нея преди Microsoft да пусне обновление, което да я коригира. Хакерите използват фалшиви имейли, чрез които се опитват да излъжат потребителите и да ги накарат да отворят прикачения файл. Той е документ на Word, най-често формат .rtf или .doc. Обикновено в писмото има повече от един прикачен файл, включително в друг формат, например .pdf, за да изглежда достоверно. Подаделите обикновено са фалшиви имейли, които са копия на тези на фирми и институции.

За сега Microsoft не е коментирала темата. Потребителите са призовани да внимават с прикачените файлове, които получават и отварят. Ако имат съмнение в тяхната достоверност, могат да се обадят или изпратят имейл до фирмата или институцията и да попитат дали подобно писмо е пращано от тях. Основната цел на Dridex е да сканира компютъра за всякакви банкови детайли, сметки, пароли и да ги копира и изпраща до сървър на хакерите.