Учените от университета Харвард провеждат редовно изследвания и проучвания как да възпитаваме децата си и да ги отгледаме като добри човешки същества. Сайтът Brightsideme е извел 6 правила от изследване на университета, и ако ги следвате и прилагате, ще подобрите значително самочувствието на детето ви.

Първо и основно правило е да прекарвате повече време с децата си.

Това е добре известен съвет, който, както знаем, не заменя играчките, таблета и игрите в детски клубове. Децата имат необходимост от комуникация със своите родители. Било под формата на игра, разговор, разходка в парка, посещение в музей или четене на книга, общувайте с детето си. Времето, което прекарвате с тях е от огромно значение за правилното им развитие. Но по-важно е времето, което споделяте да е качествено, т. е., не вие да си гледате филм, а детето да играе на таблета, но просто защото сте заедно в стаята, да смятате това за споделено време. Качествено прекарано време е, когато се занимавате и сте концентрирани изцяло върху детето и вашето взаимно общуване.

Казвайте често на детето си какво означава то за вас и живота ви.

Според изследване на психолозите от Харвард, повечето деца не знаят, че те са най-важното нещо в живота на родителите си. Затова те имат нужда да го чуват често от тях. А вие не им го спестявайте, мислейки си, че те го знаят. Важно е да го чуват, за да се усетят значими, обичани и ценени от вас.

Показвайте им как да решават проблемите си и да не бягат от тях.

Един пример: детето ви иска да се откаже от отбора по футбол и тренировките. Попитайте го защо иска да напусне отбора и му обяснете, че има отговорност към своите съотборници. Ако въпреки това продължава да иска да напусне, позволете му, но след това потърсете заедно друго ново занимание, което да му помогне да изрази емоциите си.

Научете ги да ви помагат в някое домакинско задължение всеки ден и им показвайте благодарността си.

Изследване показва, че хора, които са свикнали да изразяват уважение и благодарност, изпитват по-често съчувствие към другите, по-щедри са и склонни да помагат на хора в нужда.

Затова е от голяма ценност, ако успеете да приучите децата да ви помагат в поне една от вашите домашни активности, дали чистене, бърсане на прах, миене на чинии, подреждане на дрехи. Това ще им създаде добър навик и рутина, отговорност. А вие смело изразявайте благодарността си към децата, затова, че ви асистират.

Помогнете на детето да се справи с негативните емоции.

Според изследователите умението да съчувстваш на останалите, да си съпричастен с техните проблеми, се блокира от негативни емоции като злоба, завист, гняв, срам. Когато помагате на децата си да се справят с подобни емоции, вие им давате възможност да израснат вътрешно и да чувстват емпатия. Пътят към създаване на умение за съпричастност е дълъг и се гради именно в детството.

Покажете им, че светът е по-голям, по-шарен и различен, отколкото са си представяли.

Според изследването на психолозите от Харвард, почти всички деца се интересуват само от малкия им семеен кръг. Важно е да се научат да проявяват любознателност и към неща извън този кръг. Към други хора, събития, действия. Това може да направите използвайки книги, филми, новини, пътувания, разговори с хора от други общности, култури и държави.

Завършваме с няколко финални думи от учените от Харвард: „Да отгледате учтиво, грижовно и способно на емпатия дете е много трудна задача. Но е точно това, на което всички ние сме способни. И нищо друго в света не може да се сравни с важността на това или с безценната радост, която ще изпитате, когато го постигнете.“