Временно примирие бе договорено в Киев след среща на президента Виктор Янукович с лидерите на опозицията.
Днешният ден - 20 февруари - е обявен за ден на траур за жертвите.
В същото време обаче продължават да изчезват хора.
Часове след примирието радикални елементи от опозицията нарушиха договорката и атакуваха правителствени сгради. Лидерът на „Десен сектор" Дмитрий Ярош обяви, че не е поемал никакви ангажименти за примирие.
Часове по-рано президентът Янукович уволни началник-щаба и главнокомандващ въоръжените сили на армията Володимир Замана. Той беше заменен от досегашния командващ украинските военноморски сили Юрий Илин.
Непосредствено след смяната украинската армия получи разрешение да използва оръжие и да ограничава движението според обявените от властите мерки за борба с тероризма.
Действията на държавниците засилиха акцента от разпространения в интернет клип на млада украинка,в който тя казва: "Ние сме цивилизовани хора, но управляващите ни са варвари".
Президентът на Русия Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел проведоха телефонен разговор, в който се изказаха за спешни мерки за нормализиране на ситуацията в Украйна, информира ИТАР-ТАСС.
Пожелал анонимност служител на Държавния департамент заяви, че Белият дом е обезпокоен от факта, че не може да установи контакт с представители на украинските спецслужби. Освен това американските дипломати са обезпокоени от последните промени във върховете на армията.
САЩ наложиха визови санкции срещу 20 държавни служители от Украйна, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на източник в Държавния департамент.
Имена на длъжностните лица не бяха оповестени.
Белият дом заедно с Европейския съюз са готови да приемат „други мерки, ако визовите санкции няма да помогнат за предотвратяване на ширещото се насилие в Украйна.