Много приятели, психотерапевти и читатели събра във фоайето на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе интересният пловдивски автор и разказвач на човешки истории Стоичко Миличин, който по професия е дипломиран магистър психотерапевт в областта на индивидуалната психология.

Той беше гост на културната институция, за да представи своята книга, озаглавена „Огледало без рамки”, в която читателят с помощта на твореца прави един нов, съвременен прочит на книгата на Луис Карол „Алиса в огледалния свят”. Става дума за нова визия към вътрешните светове на съвременника, върху чиито плещи лежат и новите отговорности за преоткриване на изконни човешки ценности и добродетели във високотехнологичния и много динамичен свят, в който живеем.

Нетрадиционно и извън каноните на обикновените литературни премиери, тази среща, по желание на Стоичко Миличин, започна с провокативен въпрос към залата - какво биха казали присъстващите, ако знаят, че пред тях стои човек, спечелил милиони левове от корупционна сделка в енергетиката? Разбира се, имаше всякакви тълкувания на този социално-психологически и личностен казус, което оживи публиката. И съвсем закономерно към автора бяха зададени и други въпроси, отнасящи се до различни ситуации от ежедневието, което непрекъснато ни поставя пред все по-нови изпитания и предизвикателства. На въпроса как Стоичко Миличин дефинира щастието, гостът отговори: "Виждам един щастлив човек в огледалото, който харесва начина си на живот и хората, с които е обграден, а щастието е състояние на духа и начин на възприемане на другите, които ни заобикалят".

Така срещата, посветена на книгата „Огледало без рамки”, излезе извън рамките на познатите дискусии, благодарение на умението на автора да контактува и да води диалог с аудиторията в залата. Психотерапевтът-писател призна и още нещо интересно- предпремиерното четене на книгата, много преди да влезе за печат, е било за първи път преди две години в Русе- пред колеги и специалисти-психотерапевти, с които Миличин поддържа, както сам призна, дългогодишни, полезни и активни контакти. Накрая на срещата той сподели, че за него Русе е много специален град и винаги идва в него с удоволствие.