Че е по-изгодно да се кара на газ, е ясно на всеки, но колко спестяваме и за какво време се изплаща една автомобилна газова уредба? Отговорите на тези въпроси стават пределно ясни с една проста аритметика.

Основната инвестиция е закупуването и монтирането на АГУ. Съвременните газови уредби са от т.нар. инжекционен тип, а цените им варират в зависимост от марката, броя на цилиндрите на двигателя и т.н. в диапазона - 700 - 1 700 лв.

Средната цена на една прилична газова уредба е около 1 000 лв. Много важно обаче е тя да се монтира и настрои правилно. А това е трудно осъществимо у нас. Сервизите са много, но истинските майстори се броят на пръсти.

Иначе придвижването на газ увеличава разхода средно с около 15%, но пък цената на литър е наполовина по-ниска от тази на бензина. Мощността на автомобила също спада при работа на газ, но при правилен монтаж и настройки, този спад е пренебрежителен.

Така ако един автомобил харчи средно 10 литра бензин на 100 километра пробег, на газ разходът му се увеличава до 11.5 - 12 литра на 100 км. Предвид цените на бензин и газ у нас излиза, че ще плащате наполовина по-малко ако имате АГУ.

Ако средно на година изминавате 15 000 километра и приемем, че цената на бензина е около 2 лева за литър, излиза, че за една година ще си изплатите и най-скъпата автогазова уредба.

Ежегодното обслужване включва по-честа смяна на въздушен филтър и почистване на газовия, но това също е относително евтина операция, която на годишна база не ви повишава разходите особено много.

Както и да го погледнете, придвижването на газ е доста по-изгодно, но съществуват и проблеми. АГУ-то е относително по-опасно и товарният ви отсек намалява, а при неправилен монтаж и настройки, което съвсем не е рядко срещано явление у нас, може и да имате ядове с работата на двигателя.