За да се предотвратят злоупотреби, от Националното сдружение "Брокери на имоти", в което членуват над 150 фирми, предлагат законови мерки, съобщи пред БНР заместник-председателят на сдружението Илияна Василева.
Според браншовиците, първата стъпка, която трябва да се предприеме, е създаването на Закон за брокерите, какъвто до момента няма.

Всички в този сектор работим по неясно формирани правила с неясни критерии, допълни Василева. Тя съобщи, че основното, което трябва да се заложи в закона е създаването на единен национален регистър на брокерите на недвижими имоти, който да бъде поддържан от държавен органи и в него да се вписват всички фирми и членове, които работят като брокери в тях, които имат право да бъдат такива.

Когато един човек се свърже с брокер, да има възможност да провери той вписан ли е в регистъра, има ли правото да работи като такъв. В регистъра ще бъде описано какво образование и стаж имат брокерите, в какво са профилирани.

Липсата на такъв регистър сега позволява злоупотреби на пазара на имоти. Илияна Василева обясни, че голяма част от т.нар. "псевдо брокери" гледат само да си вземат комисионната си и оставят клиентите сами да се оправят. Това, според нея, вреди на имиджа на работещите в този сектор:

Смятам, че в България е крайно време държавата да поеме своята функция на регулатор, така че в бранша да има ясни правила за работа. Илияна Василева допълни, че експерти са изготвили предложения за законови промени, свързани с данъчната ставка.