Скокът на природния газ с 30 процента ще вдигне цените на родните оранжерийни зеленчуци между 20 и 30 процента, прогнозират производители. Голяма част от оранжериите в страната използват за отопление синьо гориво. Драстичният му скок ще увеличи себестойността на продукцията, което не е единственият проблем. Има опасност фермерите да не издържат финансово и да фалират, коментират от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция /БАПОП/. В тази връзка те са изпратили гневно писмо до президента Румен Радев, служебния премиер проф. Огнян Герджиков, служебния министър на енергетиката Николай Павлов и председателя на КЕВР Иван Иванов. 

Според БАПОП от ситуацията има два възможни изхода - поетапно ликвидиране на оранжерийното производство в страната, при което отделни стопани със задължения по банкови и други кредити за инвестиции задължително ще се окажат в капан. Преминаване към по-късни срокове на производство, което във всички случаи ще доведе до бавното ликвидиране на бранша в резултат на натиск от внос и значително по-евтиното полско производство.

Такова увеличение от 30% е чиста лудост и ние сме в истински шок от решението на работната група към КЕВР да приеме исканото увеличение. Този скок на газта ще се отрази на всяко едно производство в страната, категорични са оранжеристите.

Увеличението на оранжерийните домати и краставици може да се усети още по Великден, когато традиционно се вдига родният зеленчук. В момента едровата цена на вносните домати е около 2 лв. за кг, а на българските - 2,50. Краставиците на борсата се предлагат в диапазон 2,12-2,40 лв. за кг. В големите хранителни вериги почти всеки ден има промоции, които смъкват цените на зеленчуците до 2 лв. за кг. Толкова струват на дребно доматите и краставиците в Одрин. Цените и на двата зеленчука са 4 лири, или 2 лв. за кг.