В украинската столица Киев на Площад „Независимост“ се установи затишие. Късно вчера президентът и опозицията най-накрая успяха да се споразумеят за примирие. В страната е ден на траур в памет на загиналите по време на безредиците. Очаква се преговорите за преодоляване на кризата да продължат и днес.
След срещата между държавния глава и лидерите на опозицията Арсений Яценюк съобщи, че Янукович е обещал, че няма да има щурм срещу Майдана през нощта. В същото време на страницата на президента бе отбелязано, че страните са обявили началото на преговорен процес с цел стабилизиране на ситуацията в страната. Вторият кръг на преговорите трябва да започне днес в 09:00 часа.

Украинският президент Виктор Янукович обяви четвъртък за ден на траур за загиналите в уличните безредици в Киев, предаде РИА Новости. По последни данни жертви на сблъсъците са 26 души. В Украйна са отменени всички развлекателни мероприятия и спортни състезания, през целия ден ще бъдат наполовина спуснали държавните флагове.

Относителната тишина в Киев обаче остава напрегната. По входовете в града стоят въоръжени служители на милицията, които проверяват всички автомобили. А за да се влезе в центъра, е необходимо да се премине през няколко блокпоста.

Радикалното формирование „Десен сектор“ няма да спазва примирието, въпреки споразуменията между власт и опозиция. Това съобщи във Фейсбук лидерът на организацията Дмитрий Ярош. „Някой си там иска да спре народното въстание като обяви фалшиво примирие. Официално заявявам: „Десен сектор“ не е подписвал никакви споразумения и с никой не се е споразумявал за каквото и да е, затова настъплението на въстаналия народ трябва да продължи“, написа той.

По данни на градската администрация, около сто човека с бухалки през нощта са атакували административна сграда в Деснянски район, хвърляйки по нея коктейли „Молотов“. В сградата е блокиран ръководителят на района. Нападателите са опожарили два автомобила на пристигнали на мястото милиционери.

Външният министър на Украйна Леонид Кожара обяви готовността на властта да смени състава на правителството и конституцията. Това той направи в интервю за Си Ен Ен. По думите му, властите са готови да обсъждат с опозицията сформирането на съвместно правителство и провеждането на конституционна реформа. Министърът обаче отбеляза, че да се поставя въпроса за предсрочни президентски избори не би било продуктивно, защото сегашният държавен глава е избран по легитимен път.

Кожара също подчерта, че властите са изпълнили почти всичките искания на протестиращите, но „се създава впечатление, че опозицията не иска да поеме своята част от отговорността“. Коментирайки отношенията Киев-Москва, министърът каза, че Русия е важен икономически и стратегически партньор на страната, но тя няма „пряко влияние“ върху страната.

Американският президент Барак Обама не смята, че трудностите при преодоляването на кризите в Украйна и Сирия са предизвикани от противоречията между САЩ и Русия. „САЩ не разглеждат създалата се обстановка като шахматна дъска от времето на Студената война, на която те се състезават с Русия“, каза той, цитиран от агенция Ройтерс. Коментирайки ситуацията в Украйна, Обама отбеляза, че задачата на администрацията на президента Виктор Янукович трябва да бъде създаването на обединено правителство и произвеждането на свободни избори. „Примирието в Украйна може да се запази, но в крайна сметка правителството трябва да върви към правителство на единството и свободни избори“, каза американският държавен глава.

В четвъртък САЩ въведоха санкции по отношение на 20 високопоставени представители на правителството на Украйна.

Ситуацията в Украйна стремително излиза изпод контрола на властите и опозицията. В отделни региони демонстранти превземат складове с оръжия, в Киев щурмуват административни сгради, пише „Коммерсант”. В западните области ситуацията се развива драматично. В Тернополска, Ивано-Франковска и Лвовска област противниците на властта превзеха оръжейни складове.

По данни на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) „над 1500 единици огнестрелно оръжие и над 100 000 патрона са се оказали в ръцете на престъпниците”. Във Волиния областният управител Александър Башкалено е „взет в плен”, малтретиран, обливан с вода и прикован с белезници към сцената на еди от площадите в Луцк, където е разположен местният „Евромайдан”. В рускоезичните области на юг и изток протестните акции са малобройни, а местните власти изразяват подкрепа към Янукович.

Сблъсъците в Киев накараха западните лидери рязко да активизират дипломатическите си усилия. Още на 20 февруари в Украйна ще пристигнат министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша. И за пръв път от началото на кризата западните държави заговориха за необходимостта на посредничеството и на Русия.

Външните министри от Европейския съюз се събират днес на извънредна среща за Украйна. На заседанието обаче не се очаква да се вземе решение за налагане на санкции на властите в страната.