Три положителни рекорда са отчетени днес в страната, обявика Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН. Утре ще се заоблачи, но ще остане топло в цялата страна. Студен въздух ще нахлуе в неделя от северозапад и в понеделник през нощтта дъждът по високите места ще се обърне в сняг.
Температурни рекорди днес са отчетени в:
връх Мургаш – плюс 11.5 градуса
връх Рожен – плюс 15.3 градуса
Драгоман – плюс 18.1 градуса
Най-ниска температура е била измерена в Свищов 5 градуса, където все още към 14:00 часа е имало мъгла. В други райони от централната и западната част, покрай река Дунав, където преди обяд все още имаше мъгла, температурите са все още ниски до 7-8 градуса.

През следващото денонощие ще има разкъсана, средна и висока облачност. Утре преди обяд над западната половина от страната тя ще е предимно значителна, а до края на деня и над източните райони ще се увеличи. Без валежи. Такава е прогнозата на НИМХ-БАН. В Източна България и северно от планините ще продължи да духа до умерен югозападен вятър.

В Дунавската равнина вятърът временно ще се ориентира от запад – до умерен и с него максималните температури по поречието на Дунав ще се повишат. Минималните ще са между 3° и 8°, максимални – предимно между 16° и 21°. В София минималната ще е около 5°, максимална - около 17°.

Над Черноморието облачността ще е разкъсана – предимно висока, до края на деня с тенденция да се увеличи. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са от 13° по северното до 19° - 20° по южното крайбрежие. Температурата на морската вода е 6° - 7°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планините облачността ще е разкъсана, предимно значителна над масивите от Западна България. Без валежи. Ще духа умерен западен, по най-високите части и силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 14°, на 2000 метра – около 8°.

До края на тази седмица ще се задържи топло за февруари, въпреки че температурите от ден в ден бавно ще се понижават. Ще бъде предимно облачно. В петък вятърът ще се ориентира от изток-югоизток. Температурите ще са все още високи – минимални между 2° и 7°, максимални – между 13° и 18°.

През нощта срещу събота в Западна България, а в събота и на места в останалата част от страната ще превали дъжд, предимно слаб, в планините над 2000 метра – сняг. В неделя валежи ще има на повече места и ще са по-съществени в Южна България. С усилване на вятъра от северозапад, в страната ще нахлува студен въздух. Дневните температури в неделя ще са между 7° и 12°, ще се понижават и в понеделник през нощта в Предбалкана и по високите полета на Западна България дъждът ще премине в сняг.