Металът, един доста интересен материал, отдавна е прекрачил прага на домовете ни. През последните години той бавно, но сигурно се завръща в интериора с всичките си отблясъци на сребро, платина, алуминий, полиран никел, стомана и с излъчвания от тях аристократизъм и непреходност.

СТУДЕНАТА КРАСОТА НА МЕТАЛА. Металните мебели са стилни, с изчистени линии, нежни, ефирни, подобни на скулптури или обратно – тежки, от ковано желязо или лят чугун, с изящни декорации. Често техните ретро-детайли събуждат романтични чувства. Металът подхожда изключително много на стила ХайТек, наложил се в края на ХХ век. В основата му е дизайнът на производствените халета, където всичко се подчинява единствено на функционалността. „Постната” промишлена естетика се компенсира от „играта” и отраженията на светлината върху бляскавите метални повърхности. Предимства на всички мебели и аксесоари от метал са голямата им издръжливост и лесното почистване. За последното допринасят новите нанотехнологии. На пазара се предлага специално нанопокритие-запечатка за хромови и неръждаеми изделия, което предпазва повърхността им от замърсяване с мазнини, сажди, бактерии и на практика намалява усилията при почистване.

МЕТАЛЪТ В ГРАДИНАТА. Изборът на градински столове, шезлонги, масички и аксесоари от метал за градината е неизчерпаем. Оригиналният им дизайн ги превръща в красиви акценти на фона на зеленината на природата. Кашпите и саксиите за цветя от този материал са прекрасно допълнение за една романтична обстановка в градината. За да не ръждясват и корозират, могат да се намажат със защитен слой от антикорозионно покритие за метал. Почистват се изключително лесно – с вода и сапун. Недостатък е, че мебелите от ковано желязо са доста тежки за пренасяне, но пък за сметка на това са идеални за по-ветровитите места. Освен това избягвайте да ги оставяте на яркото слънце през летните месеци, защото има вероятност да се нагреят прекалено много и да ви наранят при ползване.

МИНИМУМ СРЕДСТВА, МАКСИМУМ ЕФЕКТ. Искате да сте в крак с тенденците за по-изчистен дизайн в интериора на вашия апартамент в Русе, например? Чудите се как да внесете модерна нотка в старото и скучно жилище? На помощ идва отново металът - този чудесен материал, който е едновременно красив и издръжлив. Не забравяйте, че в последните години една от  важните ключови думи във всички аспекти на живота е РЕЦИКЛИРАНЕ! Така с минимум средства можете да постигнете наистина забележителни резултати. Какво да направите? Извадете старинните мебели от мазета и тавани. Сега те са по-актуални от всякога! Много от тях са със стабилни метални конструкции, което ги е предпазило през годините от амортизиране и неестетично изкривяване на силуета. Мебелите от ковано желязо или тези, лети от метал, са практически вечни. Почистете ги от натрупания прах и мръсотия и ги полирайте с чиста, суха кърпа. Те ще се превърнат в невероятно свеж акцент в дома ви. Изчистените им линии са непреходни и актуални.

Ако нямате такива мебели, то можете да си купите нови. Понастоящем също се произвеждат мебели от различни метални сплави -  алуминиеви, стоманени, чугунени и др. Те са на доста достъпни цени. По-леки и много подходящи за съвременните жилища са тръбните мебели от алуминий и неръждаема стомана, които се комбинират успешно и с други материи – текстил, кожа, стъкло, тиково дърво. Така се получават едни доста оригинални композиции, които без да се натрапват, определят стила на дома ни като модерен и съвременен.