Хлябът, който сега струва левче, ще скочи до 1,20 лв. след поскъпването на газа, информира "Стандарт". Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвижда шоково увеличение на синьото гориво с близо 30% от 1 април. Граждани протестираха вчера пред сградата на КЕВР, докато тя заседаваше за поскъпването на синьото гориво с 29,64% от 1 април. Увеличението ще повлече не само цените на парното и топлата вода, които ще се вдигнат между 18 и 38%, като най-драстично е поскъпването в Плевен. Токът ще се увеличи с 1%. А скокът на енергията ще се калкулира в цените на почти всички стоки.

Рязкото вдигане цената на газа удря млекопроизводителите, които използват природен газ. "Със сигурност и ние ще трябва да реагираме. Страхувам се, че това ще повлияе и на крайните ни цени", заяви пред "Стандарт" Коста Христов, който е съсобственик на водеща фирма за производство на млечни продукти. Подобна мярка ще се отрази във всяко едно производство, но при нас може би най-много, защото сме зависими от природния газ", категоричен е бизнесменът.

"На първо време ще се опитаме да поемем само ние загубите, защото идва спад в цените на млякото, който е традиционен за това време на годината, каза пред "Стандарт" Коста Фотев, който е собственик на друга водеща компания за млечни продукти. Според него обаче впоследствие ще се наложи загубите да се поемат и от потребителите. На практика това означава увеличение на цената на млечните продукти. 

Шоковото поскъпване на газа ще удари сериозно ресторантьорите и хотелиерите, тъй като това е едно от основите разходни пера на този бизнес. Това прогнозира шефът на регионалната асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора Иван Михалев. Само за един от ресторантите, които стопанисва, разходите за газ на месец са над 1300 лв., посочи той. Ако цената на синьото гориво скочи с 1/3, това неминуемо ще повлече поскъпване и на почти всичко, което предлагат ресторантите от своята кухня. Хотелиерите пък ще го усетят още по-сериозно, тъй като те го използват и за отопление, и за топла вода. "Основният аргумент за вдигане цената на газа винаги е бил един и същ - "Булгаргаз". Т.е. държавата губи и компенсирането на тези загуби винаги е по най-лесния начин - за сметка на крайните потребители", казва Михалев.

Националната асоциация на ресторантьорите и хотелиерите е насрочила за началото на април общо събрание във Велико Търново, на което да се вземе решение как да реагират. 

Ако газът се повиши с обявените проценти, то това ще оскъпи и хляба, който се произвежда с тази енергия. Това каза за "Стандарт" председателят на съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев. Върху цената на насъщния ще повлияе не само по-високият разход за опичането му, но и за отделните продукти. Защото ще поскъпне и брашното от мелниците, и маята, и коректорите, които също се получават чрез машини, движени на ток. Получава се едно натрупване, което води до по-високата цена. Поскъпват и сладкарските изделия. Най-търсените банички ще струват с 10 - 20 ст. отгоре. Новите цени на горивата ще увеличат разходите за транспорт. 

Безпрецедентното 30-процентово увеличение на цената на природния газ е резултат от изкуственото й задържане, като основният удар ще понесе индустрията. Това коментираха от своя страна експерти в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов отбеляза, че в случаят имаме класическо кръстосано субсидиране – през първото тримесечие, когато цената не беше променена, големи консуматори са както индустрията, така и топлофикациите, докато след края на отоплителния сезон новите по-солени заради натрупването цени ще се плащат предимно от предприятията.

Той сравни това със ситуацията, в която сядаш с някого да обядваш, той става от масата без да плати, а ти оставаш и да вечеряш. Дали причината е само щадене на домакинствата с парно, или предстоящите избори са били фактор – мненията на експертите са различни.

Конкретните поскъпвания на продукти зависят както от участието на газа в себестойността, така и в конкуренцията на пазара.

Очакванията са новите цени да се усетят по-силно от потребителите чак през следващия отоплителен сезон (ако няма корекция надолу), както и от тези, които карат на газ. Стаменов допълни, че топлофикациите обикновено използват за буфер цената на тока, който произвеждат и който след това се изкупува по-скъпо. „Софиянци получават парно, а всички останали им го плащат през скъпия ток”, обясни проф. Атанас Тасев.

Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски посочи, че този път регулаторът се опитва да компенсира удара с цената на газа с увеличаване на тази на топлинната енергия. Той призова политиците да потърсят компенсаторни механизми за индустрията.

„Най-лошото е, че има рязко поскъпване, защото нашите договори са най-малко два месеца напред”, посочи Стаменов и призова за развиването на свободен пазар на синьото гориво у нас. Той не би гарантирал по-ниски цени от регулирания, но би дал по-голяма гъвкавост: „Ние през август м.г. казваме цялата година какво ще консумираме по ден, по часове – това е толкова дървено и остаряло…”.

Проф. Атанас Тасев отбеляза, че нормативната база е остаряла и към момента не позволява диверсификация на доставките на газ. И той, и колегите му бяха категорични, че са нужни още източници на синьо гориво, в т.ч. и местен добив.