На 24 и 25 март 2017 г. в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се състоя Третата годишна конференция на Балканската университетска асоциация /БУА/, на която Русенският университет е член и съучредител от 2014 г. Във форума се регистрираха повече от 70 участници от около 40 университета от балканските страни.

В конференцията взеха участие ректорът на Русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева и зам.-ректорът по международно сътрудничество проф. д-р Юлиана Попова. Русенското висше училище демонстрира своята активна позиция в работата на конференцията чрез презентация на тема „Перспективи за усилване влиянието на Балканската университетска асоциация в Дунавския регион“. В презентацията бяха изтъкнати лидерските позиции на Русенския университет в дунавското пространство за висше образование и неговото дългогодишно успешно членство в Дунавската конференция на ректорите, което дава основание на университета да се ангажира с посредническа роля в сътрудничеството между двете международни организации и развитието на съвместни инициативи.

Председателството на БУА, което се осъществява на ротационен принцип, беше поето от ректора на Университета в Тетово, Македония проф. Вулнет Амети, като досегашният председател проф. Иван Илчев от Софийския университет отчете годишната дейност на организацията.