Израел призова гражданите си, които са на почивка на Синайския полуостров в Египет, да напуснат веднага. Като причина се изтъква, че заплахата от атаки, вдъхновени от "Ислямска държава" и други екстремистки групи, е висока. Това съобщава "Ройтерс".

Съветът е издаден в навечерието на празника Пасха, когато хиляди израелци пресичат сухоземната граница с Египет, за да посетят курортите и плажовете на крайбрежието на Червено море на Синайския полуостров.

Дирекцията за борба с тероризма в Израел обяви Ниво 1, което отговаря на много висока заплаха.

"Ислямска държава" и онези, които са вдъхновени от тях, са в челните редици на световните екстремистки групи, които са високо мотивирани да извършат атаки по време на този период, се посочва в предупреждението на дирекцията.

Всички израелци, които в момента се намират в Синай, трябва да се върнат. Ние също силно съветваме онези, които искат да пътуват до Синай, да не го правят, продължава дирекцията.

Ислямската несигурност в слабо населения Синай набира скорост, след като египетската армия свали президента Мохамед Морси от "Мюсюлмански братя" през 2013 година.

Екстремистите извършиха редица смъртоносни атаки през границата с Израел в последните години. Израел е подписал мирен договор с Египет през 1979 година.

Антитерористичната дирекция обнови предупрежденията си за други държави, включително Йордания и Турция.