Ротари Русе навършва 80 години от своето създаване. Ротари е световна организация на бизнесмени и професионалисти, които служат в хуманитарната сфера, насърчават високите етични норми във всички професии и спомагат за изграждане на добрата воля и мира по света. 
Целта на Ротари е да насърчава и подхранва идеала за служба като основа на достойното начинание. Четири са областите, чрез които се подпомага този "идеал за служба": чрез развиването на познанството като възможност за служба; поддържането на високите морални норми в бизнеса и професиите; чрез службата в бизнеса и професията и обществения живот; нарастването на международното разбирателство, добрата воля и мира.          
За да научат русенци повече за ротарианците и за това, което правят, те организират в партньорство с вестник "Утро" играта "ОПОЗНАЙ РОТАРИ".
Правилата са прости: право на участие има всеки, който отговори правилно на 8 въпроса, всеки от които ще се публикува веднъж седмично в съботния брой на вестника. Отговорите трябва да се изпращат на e-mail: [email protected] в срок до 12 май, с име и телефон за връзка.
Името на победителя, който ще спечели наградата от 200 лева, ще бъде изтеглено по време на концерта на Тони Димитрова и русенски рок групи, с който на 13 май ще бъде отбелязана 80-годишнината на Ротари Русе. 

Първият въпрос е: 
По какъв повод е създадена организацията РОТАРИ?