23% от ромските деца не знаят какво е училище и детска градина. Тази тревожна статистика сподели председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция на тема "Надграждане на политиките за социализиране на децата от ромски произход в училището и обществената среда".

Целта на конференцията е да набележи мерки за разработването на политики за по-пълен обхват на децата от уязвимите групи и за тяхното задържани в училище.

Оказва се, че онези от циганчетата, които все пак постъпят в училище, от 4-ти клас нататък започват да го напускат. Така процентът на децата, които остават до 12-ти клас в училище достига до 19%, а едва 1-2% от тях стигат до университет. "Всичко това е изключително тревожно за бъдещето на България, за развитието на обществените процеси", коментира председателят на Синдиката на българските учители.

Такева сподели, че не са доволни от ромските организации, през които са минали страшно много пари от 1990 г. насам. Разбира се, имало и такива, които помагат за обхвата на децата в училище, за тяхното продължаващо образование, за изграждането на спортни бази.

"Познавам и други фондации, които правят фестивали, подпомагат ученици, които имат таланти. Хубаво е, че държавата изпрати едно такова ромско дете от Монтана да учи в Кеймбридж", коментира Такева. По думите й няма страна в ЕС, която да е направила осем неща за всички деца в България и визира - безплатен транспорт, безплатни учебници, безплатни закуски, две години задължително посещение на детска градина, стипендии по социални причини, целодневна организация на работа, връщането на извънкласните и извънучилищните дейности.

"Ние настояваме като синдикат, децата, които отпадат от училище, да бъдат обхванати от професионалното образование като втори шанс", настоя Такева.

По думите й там професионалното образование следвало да гарантира професия. "Ние имахме много добри практики в миналото - разрушихме ги и затова се стигна до проблема, че 80% от ромите са неграмотни и сега се чудим какво да направим, защото вече имаме трето поколение, което се ражда от неграмотни майки.

"Трябва да се вземат много спешни и бързи мерки", коментира Такева.

Тя коментира още, че е необходим принципа на батутът, който би гарантирал оцеляването на детето в мрежа. Така, ако отпадне детето от училище, то следвало да бъде поето от професионалното образование, ако отпадне и от там - да бъде поето от неправителствена организация или предприятие.

"В света ги поема и църквата. Нашата православна църква също може да направи това. Ние водим и такива разговори със Светия Синод", посочи още председателят на СБУ.

Предложенията от днешната дискусия ще бъдат предоставени на управляващите от следващото редовно избрано правителство.