Газ убиец дебне над 1 милион българи в домовете им. Това са жителите на областите Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, където са замерени най-високи концентрации на радон у нас, сочат досегашните измервания, пише днес "Телеграф".

Те са извършени от регионалните здравни инспекции по Националната програма за защита на населението от радон в сгради 2013-2017 г.

Радиоактивният газ е вторият фактор след тютюнопушенето за развитие на рак на белия дроб. В Южна България има по-високи концентрации на радиоактивния радон в сградите, защото има много находища на уран и закрити уранови мини. 

Прекарваме 80% от денонощието в затворени помещения, грижим се какво ядем, но не и какво дишаме в къщи, коментира Кремена Иванова от Националния център по радиобиология и радиационна защита. В бъдеще хората ще поръчват в специализирани лаборатории измерване на радон в своите жилища и ще получават диагноза и лечение, обясни Иванова. При закупуване на ново жилище, заедно с паспорта на сградата, основна характеристика в техническия паспорт освен енергоефективност ще бъде и радоновото натоварване и качеството на вентилационната система.