Първият зрелостен изпит ще се проведе на 19 май.

През май матурите ще се проведат на модули, напомнят от МОН.  За първи път тази система беше приложена през поправителната сесия през септември миналата година.

Всеки от модулите ще бъде с различна продължителност в зависимост от предмета, по който се провежда изпитът.

Матурите по български език и литература, френски език, немски език, руски език, испански език, италиански език, история и цивилизация и философски цикъл са разделени на три модула, като първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути. При изпитите по английски език и география и икономика модулите също са три, но при тях само първият продължава 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути.

Изпитите по математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и физика и астрономия ще се проведат само в два модула, като първият е с продължителност 90 минути, а вторият – 150 минути.

След като изтече определеното време за даден модул, съответният лист с отговори  ще бъде затворен в плик и зрелостникът няма да има възможност да се връща и да работи отново върху него.

Излизането от залата ще бъде разрешено след приключване на работата върху отделния модул, ако той е с продължителност до 90 минути. В случаите, когато модулът е с продължителност 120 или 150 минути, учениците ще могат да излизат след първите 90 минути. В случай че зрелостник напусне сградата, не се допуска да се върне обратно в нея до края на изпитния ден.

За първи път тази година зрелостниците в професионалните гимназии могат да не се явяват на втори задължителен държавен зрелостен изпит. Законът позволява вместо това като оценка в дипломата им да се запише средноаритметичната стойност от оценките, получени на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.

Държавните зрелостни изпити са писмени и анонимни. Провеждат се в 4 астрономически часа, като за учениците със специални образователни потребности са предвидени допълнително 2 астрономически часа. За настоящата учебна година няма промени в учебно-изпитните програми. По всеки от предметите учениците отговарят на въпроси с избираем отговор и на въпроси със свободен отговор. По български език и литература, чужд език, история, география, философия се изисква създаване на текст, а по математика се решават задачи. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.

През майската сесия изпитът по български език и литература ще се проведе на 19 май, по втория учебен предмет – на 22 май, а изпитите по желание – от 26 май до 2 юни по график, който ще бъде обявен допълнително.

Изпитните работи ще бъдат оценени в периода от 20 май до 4 юни. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 9 юни. 

На сайта на МОН - в раздел „Общо образование“ и подраздел „Държавни зрелостни изпити“, са публикувани изпитни материали по всички учебни предмети.