Земеделски производители, животновъди, пчелари и биопроизводители излязоха на протест в София.

Те се събраха първо пред Министерство на земеделието, на бул. „Христо Ботев". Някои от тях дори опитаха да нахлуят в сградата на ведомството, при което се стигна до сблъсъци с полицията.

Напрежението наложи затваряне на бул. "Хр. Ботев", а след това и на бул. „Ал. Стамболийски", тъй като протестиращите се отправиха на шествие към президентството. В момента те са по Жълтите павета. Полицейското присъствие в центъра на София е изключително засилено.

Пред министерството беше запален пчелен кошер заради искането пчелите-майки да бъдат регистрирани, а пък един от протестиращите земеделци заплаши, че ще се самозапали, съобщи "Дарик".

Исканията на животновъдите са да бъде отменена заповедта на служебния министър на земеделието и храните Христо Бозуков, с която се спира кандидатстването по мерките за евроекология и биоземеделие, а причината тази заповед да бъде издадена е, че парите са похарчени вече.

Протестиращите поискаха оставката на Бозуков и заплашиха с блокада на пътищата към границите, ако исканията им не бъдат удовлетворени.