Една година лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок, постанови Окръжният съд в Монтана за мъж, измамил баба и дядо с фалшива банкнота от 50 лева.

На 1- ти юли миналата година Йордан Т. В. От Берковица посетил къщата на стопанката и й поискал да купи шише с домашна ракия за 6 лева. Когато дядото, който бил на паша с козите се върнал, сделката станала.

 

С дружелюбният си разговор Йордан успял до голяма степен да „приспи“ бдителността на възрастните хора. При заплащане на ракията извадил от джоба си сгъната на две банкнота с номинал 50 лева. Първоначално старите хора поискали от него да развали парите, но гостът обяснил, че е опитвал, но в магазина му били отказали. Дядото върнал ресто от 44 лева и тогава мъжът си тръгнал, вземайки и закупеното шише ракия.

Още поемайки банкнотата в ръце, на бабата й се сторило, че не е като другите. Била, както се изразява „като лепена“. Показали я на съседи за мнение, минути след получаването й. Всички били категорични, че банкнотата не е истинска и дядото подал сигнал в полицията.

Извършена е съдебно – техническа експертиза за истинността на банкнотата, която е категорична, че се касае за фалшиви пари. Различията между нея и оригиналът са редица – различия в плътността и морфологичните белези на хартията, липса на воден знак, липса на осигурителна нишка и вградени разноцветни флуоресциращи влакна, съществени различия в печатните изображения и не на последно място върху лицевата част на изследваната банкнота се чете напълно ясно надписът „реквизит ПОД ПРИКРИТИЕ“.

Подсъдимият Йoрдан Т. В. живее постоянно в Берковица. Осъждан е преди 25 години за извършено престъпление от общ характер и отдавна е реабилитиран. Няма данни да е вършил други измами.